Politic

Deputat PAS Radu Marian: „Referendumul este o oportunitate de a introduce în Constituție cursul european”

post-img
Deputat PAS Radu Marian: „Referendumul este o oportunitate de a introduce în Constituție cursul european”

„Cea mai eficientă metodă de a arăta unitatea întregii societăți, nu doar a guvernării, este referendumul care va avea loc pe 20 octombrie. Acest referendum nu este doar despre PAS sau despre Maia Sandu, este o posibilitate de a ancora în Constituție acest obiectiv, pentru că indiferent de cine o să fie la guvernare acest obiectiv să fie acolo sus, ” a declarat deputatul PAS, Radu Marian în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

Totodată deputatul PAS a subliniat că indiferent de cine va fi la guvernare, nu va putea ignora voința poporului R. Moldova de a adera la Uniunea Europeană:

„O să fie mult mai complicat complicat, pentru orice formațiune politică în situația în care este la guvernare să ignore voința poporului, pentru că oricum te întorci la alegeri și dacă o să ignori voința poporului care este consemnată în Constituție, asta oricum te pedepsește. Acest referendum este o bună ocazie să dăm dovadă de unitate și să lucrăm la acest obiectiv comun. Îndemn pe toată lumea să participe la acest proces de promovare a referendumului. ”

Președintele CUB Igor Munteanu consideră că încrederea cetățenilor din regiunile pierdute din câmpul legal al R. Moldova, poate fi recuperată în condițiile în care va exista mai mult pluralism politic și performanțe în combaterea finanțării ilicite a grupurilor politice. 

„Integrarea nu poate fi monopolizată de nici o guvernare. Integrarea înseamnă un efort colectiv și o viziune de a crea poduri de comunicare și aducere a UE cât mai aproape de omul simplu. Aderarea poate să aparțină exercițiului guvernamental, deși chiar și acolo nu poate să existe doar un singur centru de luarea decizilor. Integrarea europeană înseamnă crearea de identitate europeană, în cele mai îndepărtate regiuni, care în acest moment sunt pârjolite de  intoleranță sau de grupuri ostile democrației și statului de drept, mă refer la regiunea găgăuză, dar și alte regiuni care au fost pierdute din câmpul legal ca urmare a unor victorii a forțelor ostile statului de drept. Eu cred că noi putem să recuperăm încrederea cetățenilor din aceste regiuni, în condițiile în care există mai mult pluralism politic, și mai multe performanțe la stâlpirea fluxurilor financiare ilicite și la crearea de campioni ai modelului democratic în aceste regiuni. ”

Emisiunea integrală poate fi vizionată în continuare:

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter