Social

Anual, 300 de femei din Republica Moldova primesc diagnosticul de cancer de col uterin. Ce spun specialiștii

Anual, 300 de femei din Republica Moldova primesc diagnosticul de cancer de col uterin. Ce spun specialiștii

Anual, 300 de femei din Republica Moldova primesc diagnosticul de cancer de col uterin, iar o dată la trei zile, o femeie este răpusă de cancer. Sunt constatările de-a dreptul şocante făcute de experţi naţionali şi internaţionali, care s-au reunit la Chişinău în cadrul unei conferinţe ştiinţifice. Screeningul de col uterin este una dintre cele mai sigure soluţi de a preveni maladia sau de a o depista într-un stadiu incipient.

Cancerul de col uterin este una din cele mai întâlnite forme de cancer în rândul femeilor. Medicii susţin că printr-un screening de col uterin, boala poate fi depistată la stadiu incipient, apoi tratată.

IURIE DONDIUC preşedinte, Societatea de Colposcopie : „Avem o mică creştere lentă, foarte nesemnificată, dar nu trebuie să uităm că am avut trei ani de coşmar, care a fost pandemia care a perturbat dezvoltarea acestui program de screening. Şi războiul ruso-ucrainean cu mii de refugiaţi unde la fel a trebuit să ne implicăm să le acordăm şi lor asistenţă medicală.”

DIANA VALUŢA şef, Unitate de Coordonare a Screeningului de col uterin: „Colposcopia presupune examinarea cu ajutorul unui cloposcop a colului uterin în timp real şi permuite prelevarea unei probe de biopsie, a unei probe de diagnostic care confirmă sau infirmă o leziune precanceroasă.Tratamentul constră în înlăturarea, îndepărtarea ţesutului afectat, ceea ce permite păstrarea colului uterinşi păstrarea funcţiei reproductive a femeii.”

Pe lângă testul citologic care se face o dată la trei ani, medicii recomandă vaccinarea contra Virusului Papillomei Umane care se face gratuit în orice instituţie medicală.

ANGELA PARASCHIV secertar de stat, Ministerul Sănătăţii: „Avem rezultate destul de eficiente prin creşterea ratei de acoperire cu vaccin de la 15% iniţial astăzi ajungem la 50%.  Încă nu este de ajuns pentru că este necesar să avem nu mai puţin de 70%.”

MIHAELA GRIGORE profesor universitar, România: „România se află din păcate pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte incidenţa şi cancerul de col uterin şi mortalitatea cancerului de col uterin. Sunt sigură că în urma discuţiilor intercolegiale vom pleca acasă cu idei şi sugestii pe care ulterior să le implementăm.”

NATALIA PLUGARU reprezentant ajunct, UNFPA: „Noi cu UNFPA ne propunem să aducem prin această conferinţă cele mai bune practici din Europa şi din alte ţări experiza altor programe care arată că atunci când sunt implementate standarde de calitate, echipament şi medici instruiţi, atunci această maladie poate fi prevenită.”

Cancerul de col uterin în stadiu incipient nu prezintă semne sau simptome vizibile. Însă, odată cu avansarea, apar unele semne vizibile printre care sângerări sau dureri în regiunea bazinului.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter