Social

Aproape 600 de laptopuri au fost donate Ministerului Educaţiei de la Chişinău de UNICEF şi Guvernul Regatului Unit al Marii Britani

Aproape 600 de laptopuri au fost donate Ministerului Educaţiei de la Chişinău de UNICEF şi Guvernul Regatului Unit al Marii Britani

Aproape 600 de laptopuri au fost donate Ministerului Educaţiei de la Chişinău de UNICEF şi Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii. Costul total al echipamentului este de peste jumătate de milion de dolari. Computerile vor ajunge chiar în aceste zile în şcolile din Republica Moldova, inclusiv în cele opt din regiunea transnistreană.

Ministerul Educaţiei a primit 592 de laptopuri şi accesorii - mouse-uri şi căşti. Acestea vor fi distribuite în 19 şcoli şi două instituţii din subordinea Ministerului..


Din cele 19 instituţii de învăţământ care vor beneficia de acest echipament, opt sunt din regiunea transnistreană.


EUGENIA HALUS, director interimar, Liceul Teoretic "Evrica" din Râbniţa: „Niciodată nu am primit tocmai 25 de laptopuri. Instituţia noastră are în gestiune 40 de laptopuri, dar noi ştim că tehnica an de an se învecheşte. Ne-am bucurat foarte mult, pentru că această donaţie este importantă pentru toate instituţiile de învăţământ.”


Beneficiarii au fost selectaţi în baza mai multor criterii, între care: dotarea tehnico-materială a instituţiei şi numărul de elevi refugiaţi sau cu necesităţi speciale.

DAN PERCIUN, ministrul Educaţiei: „Avem un standart şi încercăm întotdeauna să intervenim acolo unde este cea mai mare necesitate, unde lipsesc cel mai acut dispozitivele. Mai avem vreo 4 mii de laptopuri pe care trebuie să le procurăm, îmi scapă acum numărul de table interactive. Dar există nevoie.”

MAHA DAMAJ, reprezentanta UNICEF în Republica Moldova: „Această iniţiativă reprezintă un angajament continuu din partea UNICEF, pentru a spori oportunităţile educaţionale pentru toţi copiii din Republica Moldova. Aceste laptopuri reprezintă mai mult decât o simplă donaţie.”



În ultimii doi ani, Ministerul Educaţiei şi Cercetării a cumpărat peste 10 mii de laptopuri pentru instituţiile de învăţământ din ţară. Tot în acest an, cu sprijinul Băncii Mondiale, urmează să fie dotate cu echipamente moderne alte 200 de şcoli.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter