Social

În satul Mereni a avut loc Conferința Internațională în memoria victimelor deportărilor din Basarabia

În satul Mereni a avut loc Conferința Internațională în memoria victimelor deportărilor din Basarabia

Suita de manifestări dedicate celor 75 de ani de la cel de-al doilea val de deportări din Basarabia a continuat cu o conferinţă internaţională desfăşurată în satul Mereni. Acolo peste 100 de familii au fost deportate în 1949. S-a vorbit despre trecut, dar şi despre lecţiile pe care trebuie să le învăţăm ca naţiune, în urma acestor orori.

ALEXANDRU POSTICA, preşedinte, Asociaţia Foştilor Deportaţi şi Deţinuţi Politici: „Evident vorbim despre o traumă care nu a fost depăşită, o durere peste care nu s-a putut trece nici până în ziua de astăzi. Vorbim despre un cadru defectuos în ceea ce priveşte reabilitarea efectivă a victimelor represiunilor şi întâi de toate, vreau să subliniez lipsa unor locuri de comemorare care să adune cât mai multă lume.”

ALEXANDRU BÎTCĂ, primar, satul Mereni: „Un eveniment care a lăsat o amprentă foarte mare în istoria Republicii Moldova şi mult mai mult, pentru localitatea noastră din care au fost deportate foarte multe familii, familii bune, familii cu istorie, familii cu tradiţii, bogate care au fost sculate noaptea şi deportate.”


ION NEGREI, vicepreşedinte, Asociaţia Istoricilor: „Vorbim despre consecinţe. Ele de fapt se resimt şi astăzi şi se vor resimte şi în viitor. Identitatea noastră naţională a fost afectată, sentimentul de proprietate a fost afectat, ralierea la valorile lumii civilizate a fost deturnată şi în felul acesta am păşit pe un făgaş străin.”


 Pe lângă istorici şi oficiali, la eveniment au fost prezenţi şi unii basarabeni care au trăit oroarea deportărilor.

ANA BLANDIANA, scriitoare, preşedinta Fundaţiei Academia Civică, România: „Pe parcursul întregii slujbe, stăteau în genunchi şi plângeau. Şi tata mi-a spus: plâng pentru rudele lor care sunt deportate în Siberia. Cred că aveam 4 ani şi a fost pentru prima oară când am învăţat cuvântul: deportare. ”

VICTOR ENACHI, victimă a deportărilor, născut în Siberia: „Pe data de 5 spre 6 iunie au venit noaptea jandarmii cu câini, cu arme şi au trezit părinţii mei, pe tatăl meu şi pe bunica. Peste un an de zile din regiunea Cernăuţi au fost deportaţi mama cu familia. Au fost aduşi tot în acest loc unde era şi tatăl în aceste saraie. S-a pornit o dragoste între ei, s-au căsătorit şi m-am născut şi eu. A fost greu şi mii jale şi a fost durere.”

În cadrul evenimentului, invitaţii au vizitat şi muzeul în aer liber din localitate, dedicat celor care au avut de suferit în urma abuzurilor staliniste. Conferinţa "75 ani de la cel de-al doilea val de deportări din Basarabia" se desfăşoară pentru al şaselea an.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter