Social

Proiect UE: Peste 500 de gospodării din municipiul Edineț vor beneficia de contoare de apă inteligente

Proiect UE: Peste 500 de gospodării din municipiul Edineț vor beneficia de contoare de apă inteligente

Peste 500 de gospodării din municipiul Edineț vor beneficia de contoare de apă inteligente. Echipamentele performante vor fi instalate gratuit, în cadrul unui proiect european. Tot cu sprijinul Uniunii Europene, zonele rezidenţiale din Edineţ au fost dotate cu servicii de securitate digitalizate, cu utilizarea tehnologiilor eco-friendly.

Proiectul de modernizare a serviciilor publice și de reducere a pierderilor de apă face parte din inițiativa "Edineț – oraș cu perspectivă de viitor". Uniunea Europeană a contribuit cu 360 de mii de euro. ANGELA CAȘCAVAL, manager de proiect: „De aici începe o zonă a municipiului Edineț, care va fi monitorizată la capitolul consumul apei și parte de contorizare. Noi, în cadrul proiectului, am avut ca scop să îmbunătățim calitatea apei în municipiu și să reducem pierderile în rețea la distribuția apei.” RUSLAN GHEORGHIȚĂ, inginer: „La toate contoarele avem acces direct, suntem informați despre toate consumurile care sunt în zonă și putem foarte ușor să determinăm unde este problema de pierderi de apă.” Sistemul inteligent nu doar că va reduce riscul unor avarii, ci va permite monitorizarea consumului de apă direct de pe telefonul mobil. CONSTANTIN COJOCARI, primarul municipiului Edineț: „Este destinat pentru a preîntâmpina scurgeri, rupturi, dar și pentru a citi la distanță toate aceste lucruri. Ați văzut că totul este de pe telefon.”

Proiectul "Edineț – oraș cu perspectivă de viitor" va fi implementat până în februarie 2025. Tot cu sprijinul Uniunii Europene au fost modernizate şi curţile rezidenţiale din Edineţ. La evenimentul de inaugurare a participat şi ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova. EXCELENŢA SA JĀNIS MAŽEIKS, ambasadorul UE în R. Moldova: „Ca scop ne-am propus să promovăm principiul de dezvoltare urbană integrată, prin parteneriate construite între autoritățile locale ale statelor membre ale UE și țărilor partenere. ” LIVIU STANCIU, consilier al municipiului Alba Iulia: „Mi se pare că banii europeni se văd investiți cu cap. Se văd investiți bine, acolo unde se investesc, infrastructura se schimbă, lucrurile se schimbă, fațada orașului se schimbă, pentru că numai așa, cu fonduri nerambursabile, putem să facem ceva, atât în România, cât și în R. Moldova.” Proiectul a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și implementat de Primăria Edineț, în parteneriat cu Primăria municipiului Alba Iulia din România.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter