Social

Deportările în Siberia: Deputata Valentina Gheţu și-a prezentat povestea dramatică printr-o expoziție la Parlament

Deportările în Siberia: Deputata Valentina Gheţu și-a prezentat povestea dramatică printr-o expoziție la Parlament

Deportările în Siberia au furat copilăria multor prunci basarabeni. Printre aceştia se numără şi deputata Valentina Gheţu, care venit pe lume într-un gulag sovietic. Părinţii ei au fost deportaţi pe când încă nu se cunoşteau, ea fiind basarabeancă, iar el german. O expoziţie care prezintă momente dureroase din istoria familiei deputatei a fost vernisată la Parlament.

Mama și bunicii Valentinei Ghețu au fost deportați în Siberia în 1949. Timp de o lună, au parcurs mii de kilometri în vagoane pentru transportul vitelor până au ajuns într-un gulag sovietic, unde au fost obligaţi la munci grele.


VALENTINA GHEŢU victimă a deportărilor: „Părinţii mei au fost deportaţi, mama mea a fost deportată cu buneii din satul Zăbriceni, dar tatăl meu a fost deportat din regiunea Saratov.  A fost o poveste de dragoste foarte interesantă. EI s-au căsătorit şi noi ne-am născut acolo patru copii, dintre care sorma mai mare nu a supravieţuit. Am trăit acolo până în anii 60, după moartea lui Stalin a fost dat ordinul ca moldovenii să plece în Republica Moldova.”


Povestea de viață a deputatei este o mărturie a tragediei deportarilor trăite de poporul basarabean. Printre obiectele care-i amintesc de acele momente grele este şi un samovar cu o vechime de peste 200 de ani.

VALENTINA GHEŢU victimă a deportărilor: „A fost confiscat de la bunei din casă şi când s-a întors înapoi, deşi nimeni nu s-a aşteptat că ei se vor întoarce, dar şi aceste pahare le-a întors înapoi persoana care le-a cumpărat. Şi acum eu servesc oaspeții care doresc să revină în secolul 19 din acest samovar.”

NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MOLDOVA: „Expoziția dedicată celor  75 de ani de la cel mai mare val de deportări staliniste din Basarabia, cuprinde zeci de hotărâri de deportare, fotografii și documente. De exemplu aici au fost expuse şi mai multe obiecte peronale a deputatei Valentina Ghețu.”


În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, regimul sovietic a deportat zeci de mii de basarabeni, inclusiv femei, copii și bătrâni, pe care i-au dus în Siberia în lagăre de concentrare, iar averile lor au fost confiscate. Mâine, 6 iulie, în Republica Moldova este marcată Ziua comemorării victimelor stalinismului și e zi de doliu național.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter