Social

Noi reguli de intrare în Israel pentru cetățenii statelor cu regim fără de vize, inclusiv Republica Moldova

Noi reguli de intrare în Israel pentru cetățenii statelor cu regim fără de vize, inclusiv Republica Moldova

Noi reguli de intrare în Israel pentru cetățenii statelor cu regim fără de vize, inclusiv Republica Moldova. Autorităţile de la Tel-Aviv pun în aplicare sistemul ETA-IL, de verificare şi pre aprobare a intrării şi şederii în Israel. De astăzi, sistemul intră în regim de testare, urmând să fie operaţional din 1 august, au precizat reprezentanţii Ministerului de Externe de la Chişinău.

Noul sistem ETA-IL va fi aplicat cetățenilor străini care până acum nu aveau nevoie de vize pentru a intra în Israel. De astăzi, sistemul va avea caracter pilot, iar din data de 1 august va funcționa ca un sistem instituțional de verificare prealabilă a cetățenilor străini, care doresc să viziteze statul Israel în diverse scopuri.

Prin telefon: LILIA BARBAROŞIE purtător de cuvânt, Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova: „Cetăţenii străini care vor aplica prin acest sistem, în luna iulie, în această perioadă de testare, vor primi o aprobare care va ramâne valabilă timp de doi ani. Pe perioada desfăşurării proiectului pilot, aplicarea pentru intrare va fi gratuită, iar începând din 1 august verificarea, în prealabil, în scopul intrării va costa aproximativ 120 de lei moldoveneşti.”

Amintim că, în data de 21 iunie, ambasadorul Republicii Moldova în Israel, Excelenţa Sa Alexandr Roitman, a declarat că Republica Moldova ar putea să răspundă cu aceeaşi monedă întrucât noul sistem israelian anulează practic acordul bilateral de călătorii fără vize semnat în 2014. Israelul a început, din 1 iunie, testarea sistemului ETA-IL, prin care cetățenii străini din țările cu regim fără vize pot solicita autorizații electronice de călătorie. În prezent, sistemul este disponibil pentru persoanele din Germaniei și SUA, iar din 1 august, deținerea autorizației de călătorie va deveni o condiție obligatorie pentru intrarea în Israel.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter