Actualitate

Mihai Ghimpu: Cea mai bună integrare europeană este prin Unirea cu România

post-img
Mihai Ghimpu

„Cea mai bună integrare europeană este prin Unirea cu România. Este și firesc, este și prin votul a două Parlamente. Integrarea europeană e prin votul fiecărui Parlament al statelor UE, e mai complicat și mai nesigur, în contextul războiului din Ucraina”, a declarat ex-președintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Ex-președintele interimar a afirmat că, la etapa actuală, cetățenii preferă integrarea europeană

„Partidul Liberal a ajuns la concluzia că sunt două probleme acum: referendumul pentru integrare europeană și cine va fi președintele Republicii Moldova. Integrarea europeană înseamnă doar beneficiu economic și social pentru R. Moldova, dar nu înseamnă și securitate. NATO înseamnă securitate”, a spus ex-președintele interimar al Republicii Moldova.

Analistul politic, Anatol Ţăranu a declarat în cadrul emisiunii că R. Moldova este pe lista de așteptare a Moscovei.

„Trebuie lăsate la o parte chestiile care țin de egoismul de partid. Partida pro-europeană din R. Moldova este compusă din două elemente. Pe de o parte sunt reprezentanții clasei politice aflată acum la guvernare, care este euro-suveranistă, care vrea intrarea în UE ca stat suveran. A doua parte de clasei pro-europene este cea care spune că situația cu integrarea europeană, cu arderea etapelor, se datorează războiului din Ucraina. Această parte spune că R. Moldova este într-o situație unică. Nimeni nu are acest privilegiu. Noi putem intra în UE realizând concomitent și idealul național, de Unire cu România. Așa devenim și membri ai celui mai puternic bloc de securitate - NATO”, a spus Anato Țăranu.

Ediția completă a emisiunii Punctul pe AZi o puteți urmări în continuare.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter