Cultură

Numărul cetățenilor Republicii Moldova care au mers la teatre, concerte sau muzee s-a triplat în ultimii 3 ani

Numărul cetățenilor Republicii Moldova care au mers la teatre, concerte sau muzee s-a triplat în ultimii 3 ani

Viața culturală pare a fi tot mai intensă pentru cetăţenii Republicii Moldova. Numărul celor care au mers la teatre, concerte sau muzee s-a triplat în ultimii 3 ani. Cel puţin asta arată statistica. Nu doar ieşirea din pandemie a impulsionat setea de cultură. Oamenii de artă au diversificat repertoriul, iar muzeele au apelat la tehnologiile inteligente pentru a atrage mai mulţi vizitatori.

DANIELA DANILOVA jurnalist TVR MOLDOVA: „Sălile de concerte sunt tot mai pline de oameni dornici de a se bucura de evenimente culturale. Doar anul trecut, peste 118 mii de persoane au urmărit diverse concerte sau spectacole în instituțiile de cultură din Republica Moldova”.

Concertele Filarmonicii Naţionale au fost urmărite, anul trecut, de peste 26 de mii de spectatori.

NUMĂRUL SPECTATORILOR LA FILARMONICĂ
2020          8500
2023          26.100

MIHAIL AGAFIŢA prim-dirijor, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale "Serghei Lunchevici": „A fost un spectacol muzical care s-a numit basme şi legende oglindite prin muzică. De fapt, o muzică absolut superbă care a fost împletită cu nişte basme foarte frumoase spuse de Andrei Porubin, un spectacol care nu a avut aplauze între piese decât la final. Mai avem şi alte idei frumoase, desigur că realizăm şi lucrări consacrate, concertistice simfonice, din punct de vedere clasic”.

Şi teatrele au avut un număr mare de spectatori în 2023. Peste 346 de mii de oameni au cumpărat bilete la spectacole, triplu faţă de 2020.

NUMĂRUL SPECTATORILOR LA TEATRE
2020          114.900
2023          346.100

Tot mai mulţi oameni vin şi la muzee. Peste 700 de mii de oameni le-au vizitat în 2023.

NUMĂRUL VIZITATORILOR LA MUZEE
2020        300.700
2023        719.400

OLGA ANDRONOVICI director adjunct, Muzeul de Istorie a Moldovei: „A fost treptată această creştere a vizitatorilor din anii 2020, 2021, după pandemie, asta se datorează inclusiv colaborărilor pe care le are muzeul cu diferite asociaţii culturale. Am lucrat la nişte proiecte recente, cu Proiectele Viitorului de la Mediacor, care au adus trei chestii foarte interactive. Cartea interactivă, cea mai mare carte din Republica Moldova, sistemul de imaginaţie augmentată cu câteva piese din muzeu”.

Tot datorită progresului tehnologiilor, crește și numărul de vizitatori pe blog-urile şi website-urile bibliotecilor. În 2023, faţă de 2022, numărul lor a crescut cu patru la sută.

Datele au fost prezentante în breviarul anual realizat de Biroul Naţional de Statistică.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter