Social

Mai mulţi etnici romi, membri ai unei organitaţii neguvernamentale, au organizat un flashmob în centrul Chişinăului

Mai mulţi etnici romi, membri ai unei organitaţii neguvernamentale, au organizat un flashmob în centrul Chişinăului

Fără discriminare sau discursuri ce incită la ură. Sunt mesajele transmise de mai mulţi etnici romi, membri ai unei organitaţii neguvernamentale, care au organizat un flashmob în centrul Chişinăului. O manifestaţie similară pentru promovarea toleranţei s-a desfăşurat şi la Tiraspol.

Toleranţă şi respect! Toleranţă şi respect! Pentru romi!

În jur de 30 de etnici romi din satul Mingir şi oraşul Hânceşti s-au adunat în centrul Chişinăului, la un flashmob pentru a promova toleranţa indiferent de etnie, studii sau religie.

„Ne-am adunat ca să nu fim discriminaţi. Noi putem face activităţi, lucruri bune, ne putem implica. Dar nu aşa cum spun unii când văd romul: "ascundeţi că vine romul", "poate să ne fure", "poate să ne ucidă".

„ întâmpinăm tot felul de bariere, poate mai rar, dar întâlnim aşa ceva. Şi ne-am dori ca cel puţin Republica Moldova şi Chişinăul unde ne aflăm noi acum a să oprim discriminarea ţi să fim în rând cu toţi.  Toţi suntem oameni indiferent de naţionalitate sau etnie.”

Flashmobul a fost organizat de Asociația Mediatorilor Comunității Rome. Un miting similar a avut loc şi la Tiraspol.

VALERIU CĂLDĂRARU, director executiv, Asociația Mediatorilor Comunității Rome: „Cazurile de discriminare faţă de comunitatea romă sunt multiple, inclusiv angajarea în câmpul muncii. Mulţi dintre cei care nu sunt romi spun că nu vor să lucreze, însă nu este adevărat, romii vor să muncească. Iar atunci când vor să se angajaze sunt discriminaţi pe criteriul etnic.”

Activitatea Asociației Mediatorilor Comunității Rome este sprijinită de Oficiul ONU pentru Drepturile Omului şi alte organizaţii internaţionale, fiind finanțată de Fondul Națiunilor Unite pentru Consolidarea Păcii.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter