Actualitate

Alte 20 de autobuze școlare, donate de Guvernul României. „Toți sunt bucuroși, mai ales cei mici”

Alte 20 de autobuze școlare, donate de Guvernul României. „Toți sunt bucuroși, mai ales cei mici”

20 de microbuze şcolare, donate de Guvernul României, vor ajunge în mai multe raioane ale Republicii Moldova. Şoferii au primit cheile de la premierul României, Marcel Ciolacu.

Acest microbuz şcolar va ajunge la elevii din raionul Nisporeni. Constantin Puşcaşu este şofer de 40 de ani şi spune că până acum a condus un autobuz vechi.

„-Din 90, un autobuz vechi. Se mai strica, dar eu il reparam.

-Acum că v-aţi urcat pe microbuzul nou, cum v-aţi simţit? 

-Oooo, ca în avion!”

Şi elevii din raionul Hânceşti vor circula cu un microbuz școlar nou.

„-Ei de mult așteptau aşa transport. 

-Chiar vă întrebau elevii? 

-Da, ei îmi spuneau: „domnule Mereuţă, când vine transportul cel nou?”. Zic: „degrabă vine”! Toţi sunt bucuroși, mai ales cei mici.

-De luni deja duceţi copii cu maşina nou? 

-Da, da. Numaidecât, îi dăm bătaie”.


„Dacă e un transport închiriat, atunci suferă activitățile extra curs fiind că suntem legaţi de programul stric al elevilor. Acum, vom putea face excursii şi putem să îi transportăm confortabil pentru activitatea instituţiei noastre”.

Peste 11 mii de copii din Republica Moldova fac zilnic naveta spre şcoală. Ministerul Educaţiei spune că îşi doreşte să reînnoiască întreaga flotă.

DAN PERCIUN, ministrul Educaţiei: Majoritatea autobuzelor au peste 10 ani din cele care sunt utilizate şi am mai avea nevoie de cel puţin 250 ca să putem spune că am reînnoit pe deplin. Cele 69 care vin acum cu suportul României vor fi completate de încă 10 care vin cu suportul Uniunii Europene. Planificăm şi din bugetul de stat să facem o achiziție mare anul viitor”.

Unitățile de transport vor ajunge în școlile din Ungheni, Briceni, Soroca, Drochia, Ocnița, Căușeni, dar și în alte raioane. Cele mai multe microbuze au fost donate la Sângerei.

MARCEL CIOLACU prim-ministrul României: Eu cred că educație copiilor, transportul in siguranță al copiilor este o prioritate in orice stat. Toţi copii trebuie să aibă acces egal la sistemul de educaţie.  

Microbuzele au fost cumpărate din contul asistenței financiare nerambursabile de 100 de milioane de euro, oferită de Guvernul României. Întregul lot cuprinde 69 de unități de transport școlar, iar primele 40 au fost distribuite în luna august.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter