Actualitate

Principele Radu, mesaj adresat reprezentanților Consiliului Naţional al Elevilor din România: Vă rog să nu-i excludeţi din proiectele voastre pe cei din Chişinău sau din Bălţi, din Ungheni sau din Cahul

post-img
Princepele Radu

Alteţa Sa Regală Principele Radu i-a îndemnat, vineri, pe reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor, prezenţi la Palatul Elisabeta, să nu excludă din proiectele organizaţiei pe colegii lor din Republica Moldova sau din alte ţări, transmite Agerpres.

„Aş vrea să vă mai spun un lucru legat de generaţia dumneavoastră. Spre deosebire de generaţia mea, acum elevii români nu mai sunt toţi în România. Aveţi colegi care învaţă în ţara soră, Basarabia (Republica Moldova n.r.), aveţi colegi care învaţă şi în alte ţări din jurul nostru, unde sunt comunităţi româneşti cu familii cu copii de aceeaşi vârstă, în Ucraina sau în Serbia sau în Bulgaria sau în Ungaria. Dar mai ales aveţi colegi de pe stradă din familia, din comunitatea dumneavoastră, care sunt în număr enorm în Uniunea Europeană şi în alte ţări de pe alte continente, atât de mulţi încât cred, fără să am o cifră exactă, că, în realitate, unul din trei români este în afara ţării. Aceasta face că organizaţia dumneavoastră nu e un Consiliu Naţional al Elevilor, ci, din motive obiective, e un Consiliu Internaţional al Elevilor', a spus Principele Radu.

În numele Majestăţii Sale Margareta, Alteţa Sa Regală Principele Radu a găzduit, la Palatul Elisabeta, o seară dedicată Consiliului Naţional al Elevilor.

'Nu se poate ca în idealurile şi aspiraţiile dumneavoastră să nu ţineţi cont de faptul că sunt unii din fraţii dumneavoastră, din colegii dumneavoastră, care sunt la Chişinău, la Londra, la Torino, la Madrid sau la Toledo fără voia lor. Ei sunt prea mici ca să decidă ce să facă părinţii sau bunicii, au ajuns acolo fiindcă viaţa i-a adus acolo. Ceea ce faceţi pentru generaţia dumneavoastră, faceţi şi pentru ei. Şi vă rog, aşa cum rog fiecare generaţie în parte care trece pe aici, atunci când faceţi proiectele anului, vă rog să nu-i excludeţi pe cei din Chişinău sau din Bălţi, din Ungheni sau din Cahul, pentru că ei n-au fost întrebaţi unde doresc să se nască. Deci nu au de ce să fie excluşi sau pedepsiţi doar pentru că locuiesc pe un pământ românesc care vremelnic e sub o administraţie diferită de a noastră. Nici măcar nu mai e chiar atât de diferită', a mai transmis Principele Radu.

Principele Radu şi-a exprimat respectul Familiei Regale faţă de 'verticalitatea şi atitudinea responsabilă' pe care membrii Consiliului Naţional al Elevilor o au în societate.

'Ce aş vrea să vă spun este că încrederea şi respectul pe care îl avem pentru dumneavoastră vine din verticalitatea şi atitudinea responsabilă pe care o aveţi în societate. Şi dorim să rămâneţi în continuare autonomi, independenţi şi să înţelegeţi în continuare şi dumneavoastră şi cei care vor veni pe locurile dumneavoastră curând că patronajul regal este o garanţie a neutralităţii şi a continuităţii. Aici vă aflaţi într-o instituţie biseculară, care are ca rost în statul român să dea oamenilor identitate, mândrie, încredere şi să inspire la iubire şi la adunare împreună, la punere împreună, la unitate', a mai spus principele.

În cuvântul său, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor, Bianca Ivan, a exprimat respectul faţă de Familia Regală a României, sub al cărei Înalt Patronaj funcţionează organizaţia.

'Ne simţim onoraţi să fim aici sub semnul Coroanei, ceea ce înseamnă pentru noi loialitate, încredere, echitate şi responsabilitate. Toate lucrurile care s-au realizat de-a lungul timpului, mişcarea de reprezentare, care a început încă din 1996, ne-au adus aici, în acest punct, în care avem parteneriate de succes, în care ne aflăm sub Înaltul Patronaj al Familiei Regale, lucru de care suntem cu totul onoraţi şi ne gândim de fiecare dată în mod profund şi realizăm că toate aceste lucruri au un scop mult mai mare decât noi', a spus Ivan.

Preşedintele CNE a transmis celor prezenţi încrederea că acţiunile întreprinse de Consiliu au o finalitate.

'Îmi doresc foarte mult să învăţaţi unii de la alţii, să nu vă fie frică să puneţi întrebări şi să plecaţi de aici cu mai multă speranţă decât aţi venit. Ştiu că educaţia din România are multe probleme şi ne aflăm într-o reformă constantă de foarte mulţi ani, însă faptul că avem o nouă Lege a educaţiei, faptul că avem un nou statut (...) şi mai urmează multe legislaţii pe care trebuie să le amendăm, ne dăm seama că lucrurile pe care le facem nu sunt degeaba şi putem să ne inspirăm unii de la alţii', a mai spus Bianca Ivan.

La întâlnirea de la Palatul Elisabeta au luat parte reprezentanţi ai elevilor din ţară, profesori, părinţi, membri ai unor organizaţii neguvernamentale.

Consiliul Naţional al Elevilor, organizaţie constituită în anul 2007 ca for consultativ al Ministerului Educaţiei, se află sub Înaltul Patronaj al Majestăţii Sale Margareta, începând din anul 2017.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter