Actualitate

Primele doze de vaccin antigripal au ajuns în raioanele din Republica Moldova

Primele doze de vaccin antigripal au ajuns în raioanele din Republica Moldova

În raioanele Republicii Moldova au ajuns primele doze de vaccin antigripal. Medicii spun că administrarea serului scade numărul de îmbolnăviri, reduce riscul de apariție a formelor severe de boală și previne apariţia complicațiilor. În zona de nord a ţării, locuitorii au început deja să se imunizeze.


La cabinetele medicale din Soroca, primii care au venit să se vaccineze au fost pacienții aflaţi în situaţii de risc sau persoanele în vârstă.

„Mă vaccinez în fiecare an, mă protejez astfel de gripă şi bolile virale, an de an. Mă simt foarte bine.”

„Am o vârstă mai înaintată şi vin mai des să mă vaccinez pentru a-mi îngriji sănătatea. Iarna să nu răcesc etc.”

Specialiştii spun că vaccinarea este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor cu gripă. Printre beneficiile vaccinării se numără reducerea riscului de apariție a formelor severe ale bolii, diminuarea numărului de cazuri de îmbolnăvire, a vizitelor la medic și a zilelor pierdute de muncă sau studii. De asemenea, vaccinarea contribuie la prevenirea complicațiilor, a spitalizărilor și deceselor asociate gripei.

ANA BERCUT, medic de familie: Acum este sezonul de gripă şi trebuie să ne protejăm înainte. Sezonul începe în octombrie, noiembrie.
Categoria de vârstă: copiii de 6 luni, gravidele, bătrânii, persoanele cu boli cronica aflate în evidenţă,

 Centrele de sănătate raioanele au primit cantitatea necesară de vaccinuri, în funcţie de populaţie. Procedura medicală este gratuită.

OXANA MISCU, asistentă medicală, secţia imunizări: În acest an am primit peste 1 500 de doze de vaccin antigripal. Vaccinul este olandez. Primii care s-au vaccinat au fost lucrătorii medicali.


În septembrie, Republica Moldova a recepţionat un lot de 200 de mii de doze de vaccin antigripal. Ca în sezonul anterior, Agenţia Naţională de Sănătate Publică recomandă vaccinarea concomitentă împotriva gripei și COVID-19, pentru o protecție maximă.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter