Social

"Clinica Mobilă", proiect dedicat tinerilor care nu au acces la servicii de sănătate sexuală. UNICEF Moldova a achiziționat două autovehicule medicale care vor ajunge în raioanele Edineț și Orhei

"Clinica Mobilă", proiect dedicat tinerilor care nu au acces la servicii de sănătate sexuală. UNICEF Moldova a achiziționat două autovehicule medicale care vor ajunge în raioanele Edineț și Orhei

Serviciul medical "Clinica Mobilă", dedicat tinerilor care nu au acces la servicii de sănătate sexuală, se extinde. UNICEF Moldova a achiziționat două autovehicule dotate cu echipament medical care vor ajunge în raioanele Edineț și Orhei, unde echipe de specialişti vor oferi consultaţii medicale şi psihologice gratuite.

În cadrul proiectului "Clinica mobilă", tinerii pot beneficia de consultaţiile gratuite ale medicilor ginecologi și urologi, dar şi de consiliere psihologică.

IURIE LUPACESU, şef, Centrul de Sănătate nr. 1 Orhei: „Avem Colegiul de Medicină, Colegiu Pedagocic, avem Şcoala profesională tehnică şi în raioan avem aproape în fiecare sat avem şcoli, aşa că lucru este mult de efectuat şi o să ne fie uşurat lucru cu această maşină dotată”.

ANA CAZIUC, şef, Centrul Prietenos Tinerilor Orhei: „O să fie realizat un plan. O să fie programări din timp. O să anunţăm autoritatea locală, în ce zi planificăm. Deja noi avem semnate acorduri de colaborare cu instituţiile de învăţământ din raionul Orhei, care ne permit accesul la ore informative, dar o să ne permită şi accesul să realizăm activităţile consultative”.

Proiectul este implementat pentru al doilea an la rând, timp în care peste 40 de mii de tineri au beneficiat de consutaţiile specialiştilor. 12 la sută sunt refugiaţi din Ucraina.

GALINA LEȘCO, director, Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor: „Am fost surprinşi că din peste 1200  de teste rapide la himoglobină, circa 80% erau sub limitele normei şi asta ne confirm o problem legată de dereglările de nutriţei, mai ales acolo unde adolescenţii sunt într-o stare vulnerabilă”.

NADEJDA BORDEAN, medic ginecolog: „Facem examen ginicologic, colectăm frotiul şi tot în acelaşi timp dacă noi vedem, că este o situaţie mai dificilă, care necesită tratament îndată, noi avem şi un se de medicamente pentru tratament sindromal”.

Pe lângă medici, în teritoriu vor merge şi voluntari.

Cele două maşini dotate cu echipament medical costă 130 de mii de dolari, bani oferiţi de UNICEF-Moldova.

ANGELA CAPCELEA, specialist UNICEF în sănătate: „Este continuarea eforturilor precedente. Mai sunt încă trei clinici care sunt funcţionale în Republica Moldova. Aceste două clinici vor suplimenta reţeaua de clinici mobile. Vreau să spun că preţul nu se rezumă doar la costul acestor două clinici mobile, dar ţin şi de resursele umane şi medicii car evor merge în teren şi vor acorda sevicii, cât şi de întreţinere a acestui serviciu”.

Servicile medicale prestate de clinicile mobile sunt gratuite și confidențiale.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter