Social

Cetăţenii Republicii Moldova care nu au asigurare de sănătate plătesc mai mult pentru serviciile medicale

Cetăţenii Republicii Moldova care nu au asigurare de sănătate plătesc mai mult pentru serviciile medicale

Începând cu 1 iulie, cetăţenii Republicii Moldova care nu au asigurare de sănătate plătesc mai mult pentru serviciile medicale. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de Guvern în luna februarie. Vechile tarife nu au fost revizuite din 2011 şi nu acopereau cheltuielile prestatorilor publici de servicii medicale.

Centrul Republicat de Diagnosticare Medicală din Chişinău oferă peste 780 de servicii medicale. 30% dintre cei care păşesc pragul instituţiei nu au asigurare de sănătate şi sunt nevoiţi să plătească fiecare consultaţie şi procedură.

„550 de lei pentru cap ca să trec un aparat. – Cum vi se par preţurile? – Mari! – Nu sunteţi asigurată? – Nu. Şi nu costă aşa de mult. Preţurile sunt mari. Nu de mult am trecut am achitat 350 iar acum e 350.”


„ Eu am venit pentru vitamin D3, pentru colesterol, pentru zahăr. În total am achitat 480 de lei. Mă aranjează preţurile pentru că la privat e cu mult este mai scump.”

Scumpire serviciilor medicale este simţită şi de cei care cer ajutorul medicilor fără programare.

„ Sunt angajată în câmpul muncii şi am poliţă, dar iată acum fiindcă nu sunt programată la mamolog trebuie să achit. –Cât aţi achitat?- 200 de lei.”


„La glanda teroidă şi ginecologul, 580 de lei. – Cum vi se par preţurile? – Nu chiar bune pentru că am poliţa dar de nevoi. Aici nouă nici nu ne dau. Suntem din raionul Criuleni şi deodată aici nu ne trimit. Te ţin acolo până văd că nu mai poţi şi apoi te trimit aici.”

În timp ce tarifele pentru unele servicii medicale au crescut doar cu câţiva lei, altele s-au scumpit cu peste 70%.

SNC: MIHAELA GALESCU, medic: „În cabinetul dat noi avem ultrasonografia vasculară şi s-au majorat toate patru investigaţii. Dacă de exemplu aveam 346 de lei la investigaţia de ultrasonografie brahiocefalică, acum avem 615 lei costă investigaţia.”


Recalcularea acestor tarife a fost impusă de creşterea preţurilor la energie electrică şi termică, creşterea salarilor şi introducerea metodelor noi de investigaţii şi tratament.

BORIS BĂLUŢEL, director, Centrul Republican de Diagnosticare Medicală: „ De asemenea, introducerea noilor preţuri va spori accesuol populaţiei la servicii medicale de înaltă performanţă. În timp, toţi îşi reutilează, îşi modernizează instituţiile medicale prin instalarea echipamentelor modern.”

Aceste scumpiri nu îi afectează, însă, pe cei care au asigurare medicală și care vor continua să beneficieze de asistență primară gratuită.

ALA NEMERENCO, ministrul Sănătăţii: „Aceasta nu trebuie să afecteze oamenii absolut de loc. Deci, sunt persoane care nu sunt asigurate, sunt poate şi oameni din afara ţării care vor să vină şi să efectuieze aici operaţii. Noi trebuie să ajustăm acest catalog, tot timpul, la zi. Dar, aceasta nu afectează serviciile gratuite care sunt oferite în sistemul medical.”

Aproximativ 2,5 milioane de persoane din Republica Moldova beneficiază acum de asigurare medicală.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter