Actualitate

Episcopul de Bălţi şi Făleşti, Marchel, a transmis un mesaj antiromânesc la Moscova şi a promovat extinderea influenței ruse în Republica Moldova

Episcopul de Bălţi şi Făleşti, Marchel, a transmis un mesaj antiromânesc la Moscova şi a promovat extinderea influenței ruse în Republica Moldova

Mai mulți deputaţi şi reprezentanţi din regiunea transnistreană și UTA Găgăuzia au mers la Moscova la o conferinţă organizată de Institutul Ţărilor CSI, dedicată viitorului Republicii Moldova. Printre participanţi a fost şi deputatul socialist Bogdan Țîrdea. Episcopul de Bălţi şi Făleşti, Marchel a transmis un mesaj antiromânesc şi a promovat extinderea influenței ruse în Republica Moldova. Mitropolia Moldovei nu vede o problemă in declarațiile scandaloase, iar reprezentanţii Mitropoliei Basarabiei resping acuzaţiile ce i se aduc.

Potrivit portalului Institutului Ţărilor CSI, episcopul Marchel a susținut într-un discurs că Mitropolia Basarabiei ar acapara lăcașele de cult aflate în gestiunea Mitropoliei Moldovei.

IPS MARCHEL, EPISCOPUL DE BĂLȚI: "Un rol deosebit în contracararea Bisericii Ortodoxe canonice a Moldovei îl joacă așa-numita "Mitropolie Basarabiei" a Patriarhiei Române, care este un factor destabilizator în Republică… Este necesar să se ia toate măsurile pentru extinderea prezenței Rusiei, a culturii ruse și a difuzării mass-media în limba rusă în Republica Moldova. De asemenea, este necesar să se stabilească un dialog între Biserica Ortodoxă Rusă și Biserica Ortodoxă Română prin canale bisericești."

EPISCOP IOAN MOŞNEGUŢU purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei: „Înalt Preafinţitul Episcol Marchel de Bălţi şi Făleşti a participat la această întrunire cu de la sine decizie şi are toate oportunităţile să o facă. Cu referire la declaraţiile pe care le-a făcut Înalt Prea Sfinţia Sa le-a vociferat urmează să îl contactaţi telefonic pe arhiepiscop Marchel şi dânsul să vă vină cu o reacţie”.

Episcopul Marchel nu ne-a răspuns la telefon. Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei, Ioan Moşneguţu, a revenit cu un apel în care a precizat că episcopul Marchel nu a mers la Moscova.

Cât despre afirmațiile lui, Mitropolia Basarabiei şi preşedintele Parlamentului au respins acuzaţiile.

CONSTANTIN OLARIU purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Basarabiei: „Preasfinţitul Marchel este binecunoscut ca fiind românofob, pornit împotriva tradiţiei şi spiritualităţii româneşti. Nu va recunoaşte niciodată apartenenţa românescă a poporului basarabean şi de accea îndrăzneşte ca de fiecare data să facă declaraţii scandaloase. Nu putem să acceptăm niciun fel de declaraţie ce atacă Mitropolia Basarabiei şi identittatea românească”.

IGOR GROSU preşedintele Parlamentului: „Trădători şi slugoi. Iată îi vedeţi aici în toată spledoarea şi care fără stăpân nu pot trăi. Partenerii lor sunt  regimul crimanal a lui Putin  să nu ne permită să ne integrăm în UE, acesta este cel mai negru vis pe care-l are Federaţia Rusă. Să nu creze un precedent pruin care o fostă Republică Societică să ajungă în UE”.

Peste 50 de parohii au aderat in ultimii ani la Mitropolia Basarabiei, nemultumite de atitudinea Mitropoliei Moldovei supusă Moscovei. Drept răspuns, Mitropolia Moldovei a caterisit preoții acestor biserici.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter