Social

Au apărut la vânzare primii pepeni verzi autohtoni. S-au copt mai devreme în acest an, însă costă de aproape două ori mai mult

Au apărut la vânzare primii pepeni verzi autohtoni. S-au copt mai devreme în acest an, însă costă de aproape două ori mai mult

Pepeni verzi autohtoni au apărut la vânzare în pieţele din Republica Moldova. S-au copt mai devreme în acest an, însă costă de aproape două ori mai mult. Cei mai multi dintre fermieri dau asigurări că pepenii verzi pe care îi cultivă sunt sută la sută ecologici. Medicii recomandă insă să-i credem pe cuvânt doar pe cei care deţin certificate eliberate de autorităţile sanitare.

Soţii Popescu din satul Pituşca, raionul Călăraşi, au o plantație de 5 hectare in care au cutivat trei soiuri de pepeni. Mulți dintre ei s-au și copt iar fermieii dau asigurări că au crescut fără nitraţi şi sunt ecologici.

GRIGORE POPESCU, fermier: „E verificat, am dat la analiză, el norma nu o are. La noi deja mănâncă copii, avem o săptămână  de când mâncăm. Este un harbuz foarte gustos, e suculent şi foarte dulce”.

Soţii Popescu îşi vind singuri marfa direct pe marginea câmpului și la târguri. La Piaţa Centrală din Chişinău, pepenii verzi costă între 10 şi 12 lei kilogramul, aproape dublu faţă de anul trecut.

Cei mulţi dintre cumpărători sunt însă sceptici şi nu prea au încredere.

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor recomandă cetățenilor să cumpere pepeni doar din locuri autorizate.

Ei pot cere comercianţilor certificate sanitare care să confirme calitatea.

Specialiştii atenţionează că fructele sănătoase sunt întregi şi curate, cu aspect proaspăt, lipsite de dăunători, fără gust și miros străin.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter