Actualitate

Peste 50 de profesori din R. Moldova vor participa la un program de instruire pentru a face faţă dezinformării şi manipulării Istoriei românilor şi a Limbii române

Peste 50 de profesori din R. Moldova vor participa la un program de instruire pentru a face faţă dezinformării şi manipulării Istoriei românilor şi a Limbii române

Peste 50 de profesori din Republica Moldova vor participa, în premieră, la Academia Basarabiei, la un program de instruire pentru a face faţă dezinformării şi manipulării Istoriei românilor şi a Limbii române.

Invitații au salutat organizarea acestui eveniment, prin care se promovează valorile europene și contribuie la identificarea strategiilor pedagogice și educaționale.

MARIANA MARIN, preşedintele Asociaţiei Generale a Profesorilor din Republica Moldova: „Vom avea activităţi în aer liber, activităţi, discursuri. Vom participa la lecţii, prelegeri şi seminare. Vom construi materiale didactice digitale, vom realiza şi o revistă digitală precum şi diverse alte materiale utile elevilor în şcoală precum hărţi digitale, portofolii digitale”.

LUCIA CACIUC, profesoară de Istorie: „Încercăm să fim la curent cu toate inovaţiile şi sper ca echipa care s-a întrunit în această conferinţă, echipă de top, ne va aduce foarte multe noutăţi, pe care noi o să le implementăm în procesul educaţional, dar şi managerial”.

Obiectivul programului este și crearea unei comunităţi pentru profesori pentru a facilita schimbul de bune practici și colaborarea didactică pe ambele maluri ale Prutului.

IGOR ŞAROV, rector USM: „Pe parcursul acestor zile vor avea loc diferite ateliere cu participarea istoricilor, celor mai buni profesori de istorie din Republica Moldova şi sunt sigur în sustenabilitate şi acest eveniment să devină unul tradiţional”.

IOAN CRISTESCU, directorul Muzeului Literaturii Române din Bucureşti: „Cred că va fi un eveniment deosebit, dar extrem de folositor şi de necesar. Cel mai important lucru în lumea globalizantă şi globalizatoare este faptul că n-ar trebui să ne uităm tradiţiile”.

MIRCEA DUMITRU, vicepreşedinte al Academiei Române: „Mă bucur foarte mult că sunt astăzi la Chişinău la USM pentru a prezenta nişte lecţii profesorilor la această şcoală interdisciplinară care se numeşte Academia Basarabiei şi care lansează un program foarte interesant şi important”.

Proiectul "Academia Basarabiei" este organizat de Universitatea de Stat din Moldova şi Asociaţia Generală a Învăţătorilor din România, filiala din Republica Moldova şi este finanţat de Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova al Guvernului României.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter