Justiție

Marina Tauber va fi apărată în dosarul privind finanţarea ilegală a fostului Partid Șor de un singur avocat

Marina Tauber va fi apărată în dosarul privind finanţarea ilegală a fostului Partid Șor de un singur avocat

Marina Tauber va fi apărată în dosarul privind finanţarea ilegală a fostului Partid Șor de un singur avocat. Deputata a decis să rezilieze contactele cu alţi trei apărători. Procurorii anticorupţie cred că e o nouă încercare de tergiversare a procesului de judecată.

MARINA TAUBER, deputat: „Din păcate, domnul Aurel Colenco, Denis Calaida, Iulian Balan, care lucrează cu noi demult. Sunt antrenaţi în alte procese, care sunt foarte importante.”

Marina Tauber a reziliat contractele cu cei trei avocaţi în dosarul privind finanţarea ilegală a Partidului Politic Șor, scos în afara legii. Procurorii susţin că, până în prezent, au avut loc 44 de şedinţe de judecată, iar opt au fost amânate la cererea apărătorilor care nu s-au prezentat în faţa instanţei. Acuzatorii cred că e o nouă încercare de tergiversare a procesului de judecată.

ROMAN PORUBIN, procurorul de caz: „Noi am considerat că sunt temeiurile corespunzătoare de a solicita instanţei de judecată să desemneze un avocat care asigură apărarea drepturilor din partea statului, pentru a nu admite pe viitor o situaţie similară ca procesul de examinare a prezentului caz să se amâne din motiv că lipseşte un apărător al inculpaţilor.”

După mai multe dezbateri, instanţa a respins demersul procurorilor care au cerut ca Tauber să fie reprezentată şi de un avocat din oficiu. Astfel, Tauber va fi apărată doar de un singur avocat. Procesul de astăzi a continuat cu audierea martorilor din partea procurorilor. Acesta este vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale, Pavel Postica. CEC a monitorizat activitatea financiară a partidelor politice de la alegerile locale din 2021.

PAVEL POSTICA, vicepreşedintele CEC: „În privinţa concurentului electoral de care vorbiţi, Comisia Electorală Centrală a aplicat sancţiunea de anulare a înregistrării concurentului, pentru utilizarea cheltuielilor nedeclarate, veniturilor nedeclarate şi depăşirea plafonului de cheltuieli permise de legislaţia în vigoare.”

Şi de această dată, învinuita a respins toate acuzaţiile. Ba mai mult, Tauber susţine că procurorii ar pune presiune pe martori.

MARINA TAUBER, deputat: „Declaraţiile domnului Postica reprezintă o manipulare, pentru că multe dintre acestea nu sunt corecte sau sunt false. Eu chem Procuratura Anticorupţie să lucreze un pic cu reprezentanţii săi, să nu facă teatru.”

ROMAN PORUBIN, procurorul de caz: „Noi, de fapt, în cadrul procesului venim cu probe concrete, însă partea apărării poate să folosească în susţinerea poziţiilor de apărare orice argumente.”

Marina Tauber este vizată în două cauze penale: pentru acceptarea finanţării fostului Partid Șor de un grup criminal organizat şi falsificarea raportului de gestiune financiară.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter