Actualitate

Întreaga naţiune românească îl comemorează astăzi pe Ştefan cel Mare şi Sfânt. 520 de ani de la trecerea sa în nefiinţă

Întreaga naţiune românească îl comemorează astăzi pe Ştefan cel Mare şi Sfânt. 520 de ani de la trecerea sa în nefiinţă

Întreaga naţiune românească îl comemorează astăzi pe Ştefan cel Mare şi Sfânt, zi în care se împlinesc 520 de ani de la trecerea sa în nefiinţă. La Mănăstirea Putna, ctitorie a marelui domnitor şi locul său de veci, a fost oficiată o slujbă religioasă.

Mănăstirea Putna a fost neîncăpătoare pentru miile de români veniţi să aducă un omagiu marelui domnitor.

„Cu puterea credinţei, întărindu-se drept credinciosul voievod cu vrednicie creştinească a purtat pe umerii lui crucea lui Hristos. Nici necazurile vieţii, nici amărăciunea ispitelor şi nici rănile nu i-au strivit râvna pentru apărarea credinţei şi a ţării." SURSA: youtube/Mănăstirea Putna    

Marele domnitor a fost comemorat şi la Chişinău. Academicieni, reprezentanți ai Bisericii şi oameni de cultură au vorbit despre importanţa lui Ştefan cel Mare pentru neamul românesc, într-un simpozion organizat la Academia de Ştiinţe a Moldovei.

ANDREI EŞANU academician: „Ştefan cel Mare şi Sfânt, unul dintre cele mai strălucite minţi ale naţiunii noastre din toate timpurile, om viteaz, politician de mare anvergură şi comandant de oşti genial."

ION TIGHINEANU preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei: „Marele voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt a devenit un simbol, un model de verticalitate, de iubire a plaiurilor natale."

MAXIM MELINTI preot, Mitropolia Basarabiei: „Ştefan cel Mare şi Sfânt este un sfânt universal. El trebuie să devină model de curaj, moralitate, verticalitate, pentru tânăra generaţie. Astăzi, societatea nu are modele clasice şi repere de conduită morală."

Maia Sandu, preşedintele Republicii Moldova, i-a adus și ea un omagiu marelui domnitor roman și a depus flori la monumentul voievodului, de la Drochia.

MAIA SANDU preşedintele Republicii Moldova: „Cu lecția domniei lui Ștefan cel Mare învățată, rămânem devotați libertății și propășirii Moldovei, oricât de crunte ar fi circumstanțele, și educăm generațiile tinere să-și prețuiască libertatea și să-și apere valorile cu încredere și curaj."

Ştefan cel Mare şi Sfânt a domnit 47 de ani, cea mai lungă domnie din epoca medievală din spaţiul românesc. A dus peste 40 de războaie sau bătălii, câştigând-le aproape pe toate. În cinstea fiecărei victorii, avea obiceiul să ctitorească câte o mănăstire sau biserică, iar multe dintre ele s-au păstrat până în zilele noastre. În 1992, Ștefan a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română. Iar în 2006, în urma campaniei Mari Români, de la TVR, a fost numit cel mai mare Român al tuturor timpurilor.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter