Social

Peste 300 de absolvenți ai facultăţilor de pedagogie au fost repartizați în școlile și grădinițele din Republica Moldova

Peste 300 de absolvenți ai facultăţilor de pedagogie au fost repartizați în școlile și grădinițele din Republica Moldova

360 de absolvenți ai facultăţilor de pedagogie au fost repartizați în școlile și grădinițele din Republica Moldova. Dosarele lor au fost declarate eligibile dintr-un număr total de peste 480, depuse în cadrul unei campanii lansate de Ministerul Educației și Cercetării de la Chişinău. Totuși, ținta autorităților este să ajungă la un număr de 500 de tineri specialiști angajaţi în acest an. Din acest motiv, în iulie va fi organizată etapa a doua de selectare.

Augustina Bivol este absolventa Universităţii Pedagogice de Stat "Ion Creangă" din Chişinău. După participarea la concursul funcțiilor vacante în școli și grădinițe, organizat de Ministerul Educației și Cercetării, a fost repartizată la Liceul Teoretic "Ion Pelivan" din Răzeni. Va începe munca din 1 septembrie.

AUGUSTINA BIVOL, absolventă, Universitatea Pedagogică de Stat "Ion Creangă": „Urmează să activez în această instituţie, în Liceul Teoretic "Ion Pelivan", Răzeni pentru că aici mi-am făcut şi eu studiile şi gimnaziale şi liceale. Aici am absolvit liceul şi tot în aceatsă instituţie am făcut stagiile de practică pedagogice. Eu îmi doresc să fiu o învăţătoare bună. Îmi doresc să fiu o învăţătoare iubită de copii mei. Îmi doresc ca copii să aibă încredere în mine.”

Tinerii selectaţi în cadrul campaniei vor beneficia, pe lângă salariu, de o indemnizaţie unică între 160 de mii şi 200 de mii le lei. Vor primi banii în câteva tranşe.

AUGUSTINA BIVOL, absolventă, Universitatea Pedagogică de Stat "Ion Creangă": „Sunt recent căsătorită în această localitate. Împreună cu soţul meu am procurat o locuinţă şi desigur vrem să o renovăm pentru a putea locui în propria noastră casă. Acest ajutor este foarte bun şi foarte mare.”

Augustina va ocupa una dintre cele patru funcţii vacante scoase la concurs de instituţia de învăţământ.

ALIONA BAIDAN, director, Liceului Teoretic ,,Ion Pelivan", Răzeni: „Mai avem un loc vacant pentru funcţia de profesor de educaţie fizică, profesor de educaţia tehnologică şi profesor de limba şi literature română. La moment, aceste funcţii sunt acoperite de către cadrele didactice din instituţie, care activează şi corespunzător de către două cadre didactice pensionare.”

Cele mai multe funcții vacante în domeniul pedagogiei sunt în oraşele mari din Republica Moldova.

VALENTINA OLARU, secretar de stat, Ministerul Educaţiei: „Cele mai multe locuri vacante au fost declarate pe Chişinău, după Bălţi, UTA Găgăuzia. Domeniile cele mai dificitare sunt învăţământul preşcolar, vorbim despre educatori la grădiniţă, învăţământul primar, după care urmeată limba română după numărul de distribuiri pe care l-am făcut.”

Pentru a acoperi deficitul de cadre didactice, în luna iulie va fi organizată a doua etapă a concursului desfăşurat de Ministerul Educaţiei.

VALENTINA OLARU, secretar de stat, Ministerul Educaţiei: „Cea de a doua etapă o preconizăm să o declanşăm către 15 iulie. Ca la începutul lunii august, prima săptămână a lunii august să finalizăm cea de a doua etapă de distribuţie. Noi am considera un succes dacă am reuşi să dublăm numărul de tineri specialişti intraţi în sistem în comparaţie cu anul precedent. Adică măcar să ajungem la 500 de distribuţii.”

Deficitul de cadre didactice riscă să se amplifice în următorii ani, deoarece 30 la sută dintre profesori sunt pensionari, susţin autorităţile.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter