Extern

Aproape 30 000 de persoane evacuate din cauza incendiilor din California

post-img
Aproape 30 000 de persoane evacuate din cauza incendiilor din California

Zeci de mii de persoane din nordul Californiei au primit ordin de evacuare, în timp ce incendiile de vegetație se extind în tot statul, pe fondul caniculei. Aproximativ 28 000 de persoane au fost invitate să își părăsească locuințele după izbucnirea incendiului Thompson în această săptămână, potrivit unor rapoarte care citează Departamentul de silvicultură și protecție împotriva incendiilor din California (CalFire), transmite G4Media.ro

Vremea periculos de caldă, uscată și cu vânturi puternice este de așteptat să continue, Serviciul meteorologic național preconizând că temperaturile ar putea atinge 118F (47C) în unele zone la începutul săptămânii viitoare.

Orașul Oroville, în apropiere de locul în care a izbucnit incendiul Thompson, și-a anulat festivitatea de artificii de 4 iulie, iar oficialii au avertizat locuitorii să nu folosească artificii, pentru a evita riscul de a declanșa incendii.

„Ultimul lucru de care avem nevoie este ca cineva care a cumpărat artificii de la un stand local să iasă afară și să facă ceva prostesc”, a declarat șeriful comitatului Butte, Kory Honea. „Nu fi un idiot, nu provoca un incendiu și nu ne crea mai multe probleme.”

Kory Honea a declarat că în zonă au avut loc patru incendii în ultimele două săptămâni și a avertizat că pericolul este departe de a fi trecut.

„Acesta este un sezon rău al incendiilor”, a adăugat el.

Sezonul incendiilor a început recent în California și durează de obicei până în octombrie. Mărimea și intensitatea incendiilor din stat au crescut în ultimii ani. Cantitatea de zone arse în timpul verii în nordul și centrul Californiei a crescut de cinci ori între 1996 și 2021, comparativ cu perioada anterioară de 24 de ani, ceea ce oamenii de știință au atribuit schimbărilor climatice provocate de om.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter