Extern

Viktor Orban se duce la Putin, după ce a vizitat Kievul

post-img
Viktor Orban se duce la Putin, după ce a vizitat Kievul

Premierul ungar Viktor Orban se va deplasa la Moscova pe 5 iulie pentru a se întâlni cu președintele rus Vladimir Putin, la câteva zile după întâlnirea cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev, a declarat pentru RFE/RL o sursă guvernamentală ungară, scrie Digi24.ro

Ministrul d Externe Peter Szijjarto îl va însoți, de asemenea, pe Orban la Kremlin, a declarat sursa guvernamentală. Szijjarto a vizitat Rusia de peste cinci ori de când Moscova a invadat Ucraina în urmă cu mai bine de doi ani, dar a lipsit de la vizita lui Orban la Kiev. 

De când Rusia a lansat invazia la scară largă a Ucrainei în februarie 2022, Orban s-a remarcat printre liderii Uniunii Europene și ai NATO prin reticența sa de a semna trimiterea de pachete masive de arme și ajutoare occidentale pentru Ucraina.

Editorul ungar Szabolcs Panyi a relatat pentru prima dată despre călătorie într-o postare pe rețeaua de socializare X (fostă Twitter). RFE/RL a primit ulterior confirmarea vizitei prin intermediul unei surse guvernamentale ungare. 

Biroul de presă al prim-ministrului ungar nu a răspuns încă la solicitarea de comentarii. 

Marți, după vizita lui Orban la Kiev, la inițiativa părții ungare, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a discutat telefonic cu ministrul ungar al Afacerilor Externe și Comerțului Péter Szijjártó. 

Potrivit unui comunicat publicat pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova, Péter Szijjártó a lăudat că, în pofida „situației internaționale extrem de dificile”, relația dintre Ungaria și Rusia continuă să se dezvolte în spiritul „pragmatismului sănătos” și al „beneficiului reciproc”. 

Viktor Orbán a declarat, într-un interviu acordat publicaţiei conservatoare Die Weltwoche din Elveţia, că nu a dorit să-l convingă pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, cu ocazia vizitei sale la Kiev, ci să se informeze "care sunt limitele" poziţiei Kievului în ceea ce priveşte procesul de pace. Despre discuţiile purtate, marţi, cu preşedintele ucrainean, premierul ungar a afirmat, printre altele, că, în timpul întâlnirii, a încercat să lase în urmă relaţiile „nu prea înfloritoare” dintre cele două ţări şi să se concentreze pe viitor, scrie hirado.hu. 

I-a reamintit lui Zelenski că pe teritoriul Ucrainei trăieşte o mare comunitate maghiară, în special în regiunile care au aparţinut cândva Ungariei. 

Acesta a subliniat că Ucraina trebuie să respecte criteriile stabilite pentru aderarea la Uniunea Europeană, inclusiv respectarea drepturilor omului şi minorităţilor, şi a mai adăugat că pentru asta Kievul trebuie să elaboreze un plan de acţiune care să ajute la progresul în negocierile de aderare, care trebuie să fie totodată benefic pentru comunitatea maghiară din Ucraina. 

Viktor Orbán a reafirmat că, în calitate de prim-ministru al ţării care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, obiectivul său este să întocmească un raport pentru Consiliul European privind posibilităţile de pace.

Premierul a amintit că au fost deja formulate mai multe propuneri pentru negocieri de pace şi soluţionarea conflictului, dar acceptarea acestora ar putea dura luni de zile, timp care nu există în prezent, deoarece în fiecare zi mor oameni. Din acest motiv, i-a cerut lui Zelenski să schimbe ordinea priorităţilor, să se gândească mai întâi la încheierea unui armistiţiu, iar apoi să urmeze discuţiile privind procesul de pace.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter