Social

Republica Moldova va restricţiona importul de grâu, porumb şi floarea-soarelui din Ucraina

Republica Moldova va restricţiona importul de grâu, porumb şi floarea-soarelui din Ucraina

Republica Moldova va restricţiona importul de grâu, porumb şi floarea-soarelui din Ucraina. Ministerul Agriculturii a făcut modificări la un proiect de lege, care oferă pârghii în acest sens, iar documentul urmează să fie aprobat de Parlament. Noile prevederi au fost discutate astăzi cu reprezentanţii Asociaţiei "Forţa Fermierilor", care au cerut, săptămâna trecută, restricţii la importurile din ţara vecină.

După liberalizarea importulul de grâu, porumb şi floarea-soarelui din Ucraina, preţul cerealor din Republica Moldova a scăzut aproape în jumătate. E unul dintre argumentele fermierilor care au cerut impunerea, de urgenţă, a unor noi restricţii pentru importul cerealelor din ţara vecină.  

ALEXANDRU BĂDĂRĂU, director executiv, Asociaţia "Forţa Fermierilor": „În Ucraina, regiunea vecină Republicii Moldova, grâul la moment, se achiziţionează de la  aproximativ un leu 80. Deci un preţ concurenţial foarte mic, deci cum se spune în termeni, concurenţă neloială având în vedere că agricultorii din Republica Moldova având imputuri de aproape două ori mai scumpi decât în Ucraina o să dea faliment la sigur.”

După şedinţa cu agricultorii, ministrul Vladimir Bolea a promis că problema importului de cereale şi oleaginoase ieftine din Ucraina va fi rezolvată imediat după ce Parlamentul va aproba noile modificări legislative.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare: „S-a făcut un proiect de lege, în baza căruia, votat de Parlament, se va instaura un regim de licenţiere până în data de 31 decembrie, anul curent. Şi între timp, o să modificăm legea ca să permită Ministerului Agriculturii ca să poată face astfel de intervenţii, de fiecare dată când există probleme, necesităţi.”

ALEXANDRU BRÎNZĂ, preşedinte, Asociaţia Forţa Fermierilor: „Mai mult au reacţionat la presiunile care le-am făcut noi, şi dacă nu erau acele presiuni şi acea insistenţă care am avut-o noi din partea asociaţiei, probabil nici azi nu se iniţia acest proiect de lege.”

Fermierii se plâng că din cauza diferenţei de preţ la cereale, au înregistrat, anul trecut, pierderi de peste două miliarde de lei. Măsura de control prin licenţierea cerealelor ucrainene a fost introdusă pentru prima dată la 11 octombrie 2023 și a fost funcțională în perioada stării de urgență, care s-a încheiat în 31 decembrie 2023. Mecanismul a fost aprobat în vederea stabilizării prețurilor pe piața locală şi protejarea producătorului autohton. Ulterior, deciziile au fost prelungite în ianuarie și aprilie. Conform legislației, o a treia extindere nu e posibilă. Pe 26 iunie, însă, Comisia specială care elibera actele permisive pentru importul de grâu, porumb și floarea-soarelui şi-a încheiat activitatea.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter