Social

Vârsta de pensionare a femeilor din Republica Moldova se majorează, de astăzi. Care este stagiul de cotizare pentru pensie completă

Vârsta de pensionare a femeilor din Republica Moldova se majorează, de astăzi. Care este stagiul de cotizare pentru pensie completă

Vârsta de pensionare a femeilor din Republica Moldova se majorează, de astăzi, cu jumătate de an. E prevederea unui proiect de lege aprobat încă în 2021, Astfel, vârsta de pensionare a femeilor ar urma să se egaleze, până în 2028, cu cea a bărbaţilor şi să ajungă la 63 de ani. Potrivit autorităţilor, modificarea este necesară pe fondul scăderii dramatice a numărului de persoane angajate în câmpul muncii.

Femeile sunt obligate, prin lege, să muncească până la 61 de ani înainte de a pleca la odihna binemeritată. Din 1 iulie a crescut, cu jumătate de an, şi stagiul de cotizare pentru pensia completă.

NICOLAE BOICO, jurnalist TVR MOLDOVA: „De astăzi, se majorează cu jumătate de an stagiul de cotizare pentru femeile ajunse la vîrsta de pensionare. Acum, pentru o pensie completă, acestea trebuie să aibă o experiență de muncă de 34 de ani, la fel ca și bărbații. Iar cele cu un stagiu de cotizare mai mic, vor primi o pensie incompletă. Cuantumul va fi direct proporțional cu numărul anilor de stagiu”.

MAJORAREA VÂRSTEI DE PENSIONARE

                               iunie 2024                    iulie 2024
Femei                     60 ani şi 6 luni                  61 de ani 
Bărbaţi                         63 de ani                     63 de ani


Iar cei care au o vechime a stagiului de cotizare mai mică de 15 ani, nu au dreptul la pensie, ci doar la o alocație care constiuie jumătate din pensia minimă pentru limita de vârstă.â

În prezent, pensia minimă pentru cei cu un stagiu complet de cotizare este de 2.777 de lei.

Oamenii au păreri împărţite cu privire la aceste modificări.

Realităţile economice şi demografice din Republica Moldova au determinat autorităţile să ia o astfel de decizie. În ultimii ani a scăzut considerabil numărul persoanelor angajate în câmpul muncii care contribuie la formarea fondului de pensionare.

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: „Noi în cadrul Guvernului avem mai multe programe pentru a susţine ocuparea. inclusiv a persoanelor care trec de vîrsta de 50 plus. Într-un context în care avem o criză a forţei de muncă. Noi trebuie să ne asigurăm că toţi cei care pot să muncească, muncesc, inclusiv cei care au experienţă destul de vastă”.

Potrivit Centrului Naţional de Asigurări Sociale, în prezent, în Republica Moldova sunt aproximativ 671 de mii de pensionari.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter