Social

De la începutul acestui an, au fost înregistrate nouă cazuri de suicid în rândul minorilor. Oamenii legii spun că fenomentul e îngrijorător

De la începutul acestui an, au fost înregistrate nouă cazuri de suicid în rândul minorilor. Oamenii legii spun că fenomentul e îngrijorător

Date alarmante de la poliţie. De la începutul acestui an, au fost înregistrate nouă cazuri de suicid în rândul minorilor. Deşi nu e o creştere faţă de anii precedenţi, oamenii legii spun că fenomentul e unul îngrijorător. Ei mai îndeamnă părinţii să fie atenţi la schimbările comportamentului copiilor, iar izolarea de colegi şi de comunitate sau gândurile depresive ar trebui să-i ducă în cabinetul unui specialist.

Cel mai recent caz de suicid în rândul minorilor a avut loc la începutul lunii iunie, în raionul Rezina, când un adolescent de 15 ani şi-a pus capăt zilelor. Ministerul Educaţiei de la Chişinău a iniţiat o anchetă, iar un grup de psihologi a mers la gimnaziul unde învăţa adolescentul pentru a acorda consiliere colegilor şi profesorilor. Atât poliţia, cât şi autorităţile refuză  să ne spună care a fost motivul gestului disperat al băiatului.

DAN PERCIUN, ministrul Educaţiei: „S-a mers din prima zi acolo. Se lucrează cu copiii. Se lucrează cu cadrele didactice. Există un plan de intervenţie. Toate lumea beneficiază de un plan psihologic din partea Centrului Reoublican de Asistenţă Psiho-Pedagogică. Va fi nevoie, bineînţeles, de suport pe termen lung pentru ca comunitatea să poată să depăşească această situaţie”.

Potrivit Inspectoratului Naţional de Securitate Publică, în primele şase luni ale anului au fost prevenite 35 de tentative de suicid în rândul minorilor. În majoritatea cazurilor au fost fete cu vârste între 13 şi 16 ani. Echipa de psihologi de la Poliţia Chişinău intervine atunci când copiii sunt în situaţii critice şi le acordă consiliere.

ZINAIDA BIVOL, psiholog, Poliţia Capitalei: „Contează ce s-a întâmplat în ultimele 24-48 de ore. S-a întâmplat ceva ce a umplut paharul. Ăsta este un punct de pornire de la care noi intervenim şi căutăm ce s-a întâmplat în aceste ore ca să găsim acea legătură de comunicare cu persoana aflată în criză. Cea mai scurtă intervenţie durează, de obicei, două ore. Cea mai lungă experienţă în activitatea noastră a durat cam în jur de 16 ore. Cea mai tânără persoană a avut în jur de 9 ani”.

Specialiştii susţin însă că cea mai mare responsabilitate o au părinţii, care trebuie să discute cât mai des cu copiii lor.

OLEG RUSU, reprezentant INSP: „Nu doar către părinţi, dar şi pentru maturi, noi recomandăm ca să atragă atenţie la problemele copiilor. Dacă vor cunoaşte problemele copiilor, ele vor fi gestionate. Iar atunci când nu poate fi gestionată o probleme, imediat să apeleze la specialist. În cazul în care, există componenţă de infracţiune sau există suspiciuni directe că persoana a fost determinată la suicid, atunci poliţia documentează conform legislaţiei în vigoare. Pedeapsa este de la 3 la 7 ani de închisoare”.

Persoanele care simt că trec printr-o perioadă grea sau au nevoie de consilierea unui specialist, pot apela la linia verde deschisă de mai multe ONG-urilor antisuicid.

LINIA VERDE ANTISUICID

0608 06 623
pentruviaţa.md

author-img_1

Cristian Sava

Reporter