Social

În Republica Moldova sunt peste 12 000 de consumatori de droguri înregistraţi. Specialiştii trag un nou semnal de alarmă

În Republica Moldova sunt peste 12 000 de consumatori de droguri înregistraţi. Specialiştii trag un nou semnal de alarmă

În Republica Moldova sunt peste doisprezece mii de consumatori de droguri înregistraţi iar tendinţa, potrivit autorităţilor, este în creştere. Specialiştii trag un nou semnal de alarmă și spun că drogurile pot fi fatale pentru viață. În aceste zile, a fost marcată Ziua internaţională de luptă împotriva consumului şi traficului ilicit de droguri.

Consumul de droguri reprezintă una dintre cauzele majore ale mortalității în rândul tinerilor. Potrivit Dispensarului Republican de Narcologie, zilnic, în Republica Moldova primesc tratament pentru dezintoxicare 735 de pacienti,  iar numărul e în creştere.

EUDOCHIA PACIU  medic psihiatru-narcolog, Dispensarul Republican de Narcologie: „La 1 ianuarie 2024, în supravegherea medicală în instituţiile narcologice din Republica Moldova se aflau 12 032 de pacienţi consumatori de droguri. În municipiul Chişinău în supraveghere se atestă 7 955 de cazuri, în Bălţi – 753  de cazuri”.

Numărul celor dependenți este mult mai mare pentru că mulţi consumatori nu cer ajutorul medicilor. Cele mai periculoase droguri sunt cele sintetice. La Centrul de Reabilitare a Dispensarului Republican de Narcologie se tratează 60 de persoane unde le este acordată asistenţă medicală, socială şi psihologică.  

ALIONA OVCEARENCO şef secţie, Centrul de reabilitare pentru consumatorii de droguri: „Pot apela după tratament medicamentos sau etapa iniţială: dezintoxicarea. Pot beneficia  de tratament farmacologic cu metadonă şi boprenofim care este un tratament medical”.

Tratamentul este îndelungat iar rolul principal îi revine pacientului. Medicii susţin că un consumator se consideră tratat abia după 12 luni sau poate chiar şi mai mult. Există și riscul de a recidiva.

ALIONA OVCEARENCO şef secţie, Centrul de reabilitare pentru consumatorii de droguri: „Scopul principal este eliminarea drogului din viaţa consumatorului, reîntoarcea lui în familie, în societate, în profesie. Este necesar ca familia, cei apropiaţi, cei care îl iubesc să se intereseze de ce s-a întâmplat, pentru a fi exclusă cauza recidivei”.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică, în 2023, 4,2% din totalul de infracţiuni au fost legate de consumul şi traficul ilicit de droguri. Raportul Global al Biroului Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate arată că, în  2023, 1 din 17 persoane, cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani, a consumat un drog în ultimele 12 luni. Numărul de utilizatori a crescut de la 240 de milioane în 2011 la 296 de milioane în 2021.

NUMĂRUL CONSUMATORILOR DE NARCOTICE LA NIVEL GLOBAL

Consumatori de substanţe interzise:

2021  - 296 milioane de utilizatori
2011 – 240 milioane de utilizatori

author-img_1

Cristian Sava

Reporter