Justiție

Doar doi candidați s-au înscris în cursa pentru funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii

Doar doi candidați s-au înscris în cursa pentru funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii

Doar doi candidați s-au înscris în cursa pentru funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii. Vorbim despre actualul preşedinte interimar, Sergiu Caraman şi de Aliona Miron, membru al Consiliului. Audierile și votul s-au amânat astăzi la cererea Alionei Miron. O nouă tentativă de a alege preşedintele CSM ar putea avea loc joi, 4 iulie.

Aliona Miron a cerut o amânare de vot pentru a-și pregăti discursul. ALIONA MIRON, membru CSM: „Eu cred că nu este ca astăzi. Este necesară o amânare pentru ca societatea să cunoască sistemul şi noi să pregătim o platformă, să o expunem. Totodată, eu cumva sunt dezavantajată, pentru că domnul Caraman a avut funcţie administrativă şi dumnealui cunoaşte mult mai bine toate aceste procese. Eu am nevoie de timp pentru a pregăti toate acestea”. După dezbateri, membrii CSM au amânat şedinţa de astăzi pentru joi, 4 iulie. Noul președinte al CSM ar trebui să rezolve multe probleme din sistemul judecătoresc. SERGIU CARAMAN, preşedintele interimar CSM: „AVem restanţe la capitolul integritate a judecătorilor. Vorbim despre procedurile disciplinare. Vorbim de etică. Următorul preşedinte al CSM ar trebui să se focuseze pe reanimarea sau altfel spus, insistenţa mai mare ca acea comisie de etică să-şi îmbunătăţească activitatea sa”. Sergiu Caraman a fost numit preşedinte interimar al Consiliului Superior al Magistraturii în iulie 2023. El a fost judecător la Criuleni şi Floreşti. Aliona Miron a devenit membru al CSM în martie 2024.

Și-a început cariera de judecător în 2009, la Judecătoria Râşcani. Reamintim că, săptămâna trecută, concursul privind funcţia de preşedinte al CSM a eşuat după ce candidații Ion Guzun și Vasile Șchiopu s-au retras.

Potrivit Legii, președintele CSM este ales prin vot secret, pentru o perioadă de doi ani, cu votul majorității membrilor Consiliului.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter