Economic

Cele mai mari șase rețele de benzinării din R. Moldova, amendate cu jumătate de miliard de lei pentru înțelegeri de cartel la prețurile carburanților

Cele mai mari șase rețele de benzinării din R. Moldova, amendate cu jumătate de miliard de lei pentru înțelegeri de cartel la prețurile carburanților

Cele mai mari şase reţele de benzinării din Republica Moldova au fost amendate, cu aproape jumătate de miliard de lei, de către Consiliul Concurenţei. În urma unei investigaţii s-au descoperit înţelegeri de cartel la stabilirea preţurilor la carburanţi, în perioada 2019-2021. Companiile vizate au respins acuzaţiile. Ele au o lună la dispoziţie pentru a contesta decizia în instanţa de judecată.

Consiliul Concurenţei a început investigaţia în 2021 şi a încheiat-o la sfârşitul săptămânii trecute. Cele mai mari reţele de benzinării din Republica Moldova au fost suspectate că, în perioada martie 2019 - ianuarie 2021, ar fi încheiat acorduri de stabilire coordonată a preţurilor la carburanţi.

NICOLAE BOICO, jurnalist TVR MOLDOVA: În perioada investigaţiei au fost modificate de mai multe ori preţurile la carburanţi. În general, una sau mai multe companii schimbau preţurile la pompă după care şi celelalte făceau acealaşi lucru. Au fost însă şi perioade în care toate reţelele de benzinării luau, concomitent, decizii similare de modificare a preţurilor.

Consiliul Concurenţei a investigat şi acţiunile din perioada iunie-decembrie 2020, când toate benzinăriile au menţinut acelaşi preţ.

ALEXEI GHERŢESCU, preşedinte, Consiliul Concurenţei: Analizînd toată informaţia despre activitatea economică a acestor întreprinderi. Analizînd informaţia despre situaţia pe pieţele internaţionale, consiliul a ajuns la concluzia că astfel de lipsă de modificare, tot ar fi fost imposibilă în lipsa unei înţelegeri între întreprinderi. Motivele care au stat la spatele acestor înţelegeri de cartel sunt, în mare parte, de caracter economic.

ALEXEI GHERŢESCU, preşedinte, Consiliul Concurenţei: De fiecare dată când se fac înţelegeri pe piaţă, motivele pot fi diferite. De la obţinerea unui venit suplimentar, cât şi pur şi simplu menţinerea unor poziţii de piaţă şi respectiv scoaterea acestei incertitudini care există pe orice piaţă concurenţială. Această scoatere, scoaterea acestei incertitudini, respectiv ajută tuturor companiilor, chiar şi dacă sunt concurente.

Companiile vizate au negat existența unei înțelegeri sau a unor practici neloaiale concertate între ele.

NICOLAE BOICO, jurnalist TVR MOLDOVA: Cele şase companii specializate în vânzarea produselor petroliere au fost sancţionate de Consiliul Concurenţei, cu aproape jumătate de miliard de lei. Mărimea amenzilor aplicate fiecărei reţele de benzininării variază în funcţie de cifra de afaceri a acestora. Cea mai mare sancţiune este de aproape 192 de milioane de lei, iar cea mai mică e puţin peste un milion de lei. Timp de 30 de zile însă, întreprinderile vizate pot contesta decizia autorităţilor în instanţa de judecată.

VALOAREA SANCŢIUNILOR APLICATE Sursa: Consiliul Concurenţei Republicii Moldova 1. 191,8 mil. de lei 2. 180,2 mil. de lei 3. 77,8 mil. de lei 4. 29 mil. de lei 5. 1,5 mil. de lei 6. 1,1 mil. de lei

Consiliul Concurenţei a mai sancţionat câteva reţele de benzinării din Republica Moldova pentru presupuse înţelegeri de cartel la stabilirea preţurilor la carburanţi. În cele din urmă însă, companiile au scăpat basma curată şi nu au plătiti niciun leu după ce au contestat decizia în instanţă şi au avut câştig de cauză.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter