Social

Mai sunt câteva zile până la încheierea Recensământul populației și locuințelor în R. Moldova. Câte locuințe şi persoane au fost recenzate până acum

Mai sunt câteva zile până la încheierea Recensământul populației și locuințelor în R. Moldova. Câte locuințe şi persoane au fost recenzate până acum

Au rămas câteva zile până se va încheia Recensământul populației și locuințelor în Republica Moldova. Până acum au fost recenzate 99% din locuințe și populație. Peste patru mii de cetățeni au refuzat totuși să participe la recensământ și au primit notificări la domiciliu pentru că riscă amenzi. Pentru a spori gradul de recenzare a populației, Biroul Național de Statistică a deschis 43 secții de informare și recenzare unde cetăţenii pot completa chestionarul electronic.

Ion Coșcodan a recenzat peste 370 de locuințe din centrul Chișinăului. Pentru a-și duce misiunea la bun sfârșit, la unele adrese a fost nevoit să revină de multe ori.

ION COȘCODAN recenzor: Au fost unele persoane mai puțin deschise sau deranjate de anumite întrebări. Eram insistent și le puneam în fiecare seară sau dimineață foița. De șapte și chiar de zece ori am fost la unele locuințe. Chiar am fost nevoit și pe la 10 seara să trec să văd dacă e lumina aprinsă sau nu. Am avut pe sector un singur refuz, au fost mai multe dar până la urmă am reușit să-i conving, cu ajutorul vecinilor.

Potrivit BNS, 0,26 la sută din persoanele vizitate de recenzori au refuzat să completeze chetionarul, majoritatea in Chișinău. Aceștia au primit notificări la domiciliu și riscau să fie amendați cu până la 2500 de lei. În cele din urmă, jumătate dintre ei au acceptat să participe la Recensământ.

AURELIA SPĂTARU director general adjunct, BNS: Conform procedurii, recenzorii noștri au fost obligați să viziteze de 5 ori fiecare locuințele din țară, acele care nu le-au găsit din prima dată. Când s-au epuizat aceste cinci vizite de convingere, s-au fixat statut de refuz. Avem circa 4200 de refuzuri fixate.

Cei care încă nu au fost recenzați pot anunța la Linia Verde a Biroului Național de Statistică tel: 0 800 824 (scris pe ecran), sau spot merge la secțiile de informare și recenzare deschise, din 1 iulie, pe tot teritoriul R.Moldova, pentru a completa chestionarul electronic. Cele 43 de secții vor fi deschise până pe 7 iulie inclusiv, la ora 21. În Chișinău, secțiile funcționează în cadrul preturilor și una în incinta BNS.

ION COȘCODAN recenzor: Astăzi am avut deja 3 persoane. Ele sunt convinse să fie recenzate la domiliu, lasă datele de contact. Noi găsit recenzorul de pe sectorul dat. Persoana e contactată, recenzorul se prezintă. Dar dacă insistă că nu poate fi recenzată la locul de trai, il recenzăm pe loc

Până astăzi au fost recenzate peste 1,6 milioane de locuințe și aproape 2,4 milioane de persoane. Recensământul populațiie și a locuințelor se va încheia pe 7 iulie, iar rezultatele preliminare vor fi publicate la sfârșitul lunii decembrie 2024.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter