Social

Mai multe corturi anticaniculă au fost instalate în Chişinău. Zeci de oameni au cerut ajutor medical din cauza căldurii excesive

Mai multe corturi anticaniculă au fost instalate în Chişinău. Zeci de oameni au cerut ajutor medical din cauza căldurii excesive

Mai multe corturi anticaniculă au fost instalate astăzi de autorități în câteva zone intens circulate din Chişinău. Zeci de oameni au cerut ajutor medical din cauza caniculei și și-au putut verifica tensiunea arterială. Meteorologii au revizuit avertizarea de Cod galben de caniculă valabila până mâine. De miercuri se răcoreste si vin ploile.

A fost zăpușeala mare astăzi, la Chisinau,iar termometrele au arătat 37 de grade la umbra.

DANIELA DANILOVA, jurnalist TVR MOLDOVA: „Corturile au fost instalate în cele mai aglomerate zone din Chișinău. Aici, oamenii pot consuma apă și își pot verifica starea de sănătate. Medicii vor fi pregătiți sa acorde ajutor de urgenţă, dacă va fi nevoie”:

Mulți cetățeni au venit să-și măsoare tensiunea gratuit la cortul amplasat la intersecţia străzii Ismail cu bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt.

VIORICA STÎNĂ asistentă medicală: „Avem fonendoscopul pentru măsurarea tensiunii arteriale şi ceva pentre primul ajutor. – Au fost deja persoane, s-au adresat? – Da, s-au adresat şi cu tensiunea, şi pentru a servi apă. Am avut şi care au avut tensiunea mai mărită”.

Punctele de prim-ajutor au fost instalate în toate sectoarele Chișinăului si vor funcționa în intervalul orar 11 - 18. Oamenii pot primi ajutor şi în spitalele din oraş.

VLADIMIR BOLOCAN șef adjunct, Direcția Asistență Medicală și Socială: „În special vorbim despre faptul că la noi impactul patologiilor cardiovasculare este destul de înalt în societate, va fi un lucrător medical și la necesitate desigur că vor solicita intervenția echipelor de la Centrul Naţional de Asistenţă Medicală Urgentă Prespitalicească. Vom urmări în următoarele două săptămâni dinamica cu posibilitarea lărgirii, în caz de necesitate, a punctelor”.

Codul galben de caniculă se va menţine şi mâine, iar de miercuri temperaturile se vor mai domoli.

SVETLANA COJOCARU sinoptician: „Pe data de 2-4 iulie, din cauza unor sisteme de fronturi atmosferice vom avea vreme instabilă, izolat cu ploi de scurtă durată, însoțite de descarcari electrice și intensificări ale vântului. Cu temperaturi mai confortabile,  noaptea între 13-18 grade și ziua 25-30 de grade. În următoarele zile, de pe 7 iulie, vremea va fi stabilă, fără precipitații, cu creșterea treptată a temperaturilor de la 30 pana la 34 grade”.

Pentru a reduce riscurile pentru sănătate pe timp de caniculă, medicii recomandă să stăm la umbră, să evităm expunerea îndelungată la razele directe ale soarelui și să ne hidratăm suficient. În caz de urgenţă, apela Serviciul 112.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter