Actualitate

Oazu Nantoi: „R. Moldova poate fi acceptată în UE, apoi urmează soluționarea conflictului transnistrean. Este vorba despre o soluție amânată”

post-img
Oazu Nantoi

„Pe malul stâng al Nistrului se face un joc dublu. Pe de o parte strigă că sunt un teritoriu fidel Rusiei dar, în realitate, se tem de Ucraina. La 28 februarie 2022, Ucraina a închis frontiera cu R. Moldova pe segmentul regiunii transnistrene”, a declarat deputatul Oazu Nantoi, la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Potrivit deputatului, Kievul a enunțat public teoria unui „blitzkrieg” prin care, împreună cu R. Moldova, să elimine regimul separatist de la Tiraspol.

„Chișinăul vrea soluționare pașnică și nu este nevoie de operațiuni militare, dar cei de la Tiraspol sunt perfect conștienți de vulnerabilitățile lor și se străduie să se comporte cuminte”, a precizat deputatul.

Deputatul a mai declarat că, în acest moment, Chișinăul nu are resurse suficiente pentru a prelua responsabilitatea malului stâng al Nistrului.

„Noi am cumpărat curent electric din România și, la înțelegere cu malul stâng, care produce la Cuciurgan energie electrică din gaz rusesc furati, plătim regimului de la Tiraspo curent electric de dragul stabilității prețului pe malul drept al Nistrului dar, totodată, întreținem acest regim anti-constituțional”, a spus Oazu Nantoi.

Deputatul a menționat că situația este cauzată de slăbiciunea statului R. Moldova, care nu are potențial economic.

„Este vorba de o soluție amânată. Din punct de vedere juridic, R. Moldova poate fi acceptată în UE, apoi urmează soluționarea conflictului”, a precizat deputatul.

Fostul vicepremier pentru reintegrare George Bălan a declarat în cadrul emisiunii că gazul rusesc este furat, acesta nefiind achitat și făcând să crească datoria Moldovagaz către Gazprom.

„Există posibilitatea ca Ucraina să nu mai accepte prelungirea tranzitului, dar există posibilitatea prin Turcia și revrsul prin Balcani. Se discută de către partenerii internaționali posibilitatea tranzitării și pe viitor pe teritoriul Ucrainei”, a precizat George Bălan.

Ediția integrală a emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA o puteți urmări în continuare.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter