Social

Un spectacol despre ororile comunismului, pe peronul gării din Bălți

Un spectacol despre ororile comunismului, pe peronul gării din Bălți

Un spectacol emoţionant, despre arestările ilegale şi deportările basarabenilor, s-a jucat aseară pe peronul Gării din Bălţi. În fața a peste 300 de spectatori, actorii Teatrului "Vasile Alecsandri" au adus o piesă inspirată din romanul "Tema pentru acasă", de Nicolae Dabija. Evenimentul a adus un omagiu românilor care au suferit în timpul ocupaţiei sovietice începute de pe 28 iunie 1940. Victimele ororilor comunismului au fost comemorate astăzi şi la Chişinău.

Regizat de Ina Ilasciuc și Ciprian Răcilă, spectacolul a comemorat 84 de ani de la anexarea Basarabiei și a ilustrat tragediile prin care au trecut românii basarabeni în timpul deportărilor staliniste.


STELA GUZU actriţă, Teatrul "Vasile Alecsandri", Bălţi: „Pentru mine a fost un rol destul de complicat, a fost dificil să mă întorc în trecut, cu acțiunile mele în trecut, în acele timpuri când erau deportările staliniste. A fost o experiență dificilă și dureroasă.”


INA ILASCIUC director, Teatrul Național "Vasile Alecsandri", Bălţi: „Ne-am imaginat că suntem pe scenă, că avem mai multe locații și am mers cumva cu mizanscena, recuzita.”


Spectacolul nu a fost doar o reprezentație teatrală, ci o lecție de istorie vie. Piesa a fost privită cu lacrimi în ochi de cei care au fost martori ai deportărilor.



Victimele ororilor comuniste au fost comemorate şi la Chişinău. În scuarul Gării Feroviare, Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politici a dezvelit astăzi o placă în memoria intelectualilor şi gospodarilor din Basarabia care, în 1941, au fost trimişi ilegal în Gulagul sovietic.



Cei care în acele vremuri sumbre erau copii au povestit cum au fost smulşi din paturile lor, urcaţi în vagoane pentru transportul vitelor şi duşi la mii de kilometri distanţă de casă.


ALEXANDRU POSTICĂ preşedinte, Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politici: „Am venit să subliniem care este rolul acestui monument şi solicitările în continuare sunt: ca acest scuar, care este destul de mare, să fie întâi de toate redenumit în "Scuarul Victimelor Represiunilor Comuniste".

Pe 28 iunie 1940, Uniunea Sovietică a ocupat Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța. Imediat dupa ocupație, a început exterminarea românilor, aceştia fiind arestați, împușcați, torturați, deportați în Siberia şi supuși foametei. Între 1940 si 1950, conform recensămintelor oficiale efectuate de autoritățile rusești, o treime din populația românească a dispărut.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter