Social

Canicula nu-i sperie pe săteni

Canicula nu-i sperie pe săteni

Astăzi în Republica Moldova au fost temperaturi de 35 de grade la umbră. Pentru oamenii de la sate, însă, Codul galben de caniculă nu a fost motiv de odihnă. S-au trezit odată cu răsăritul soarelui şi s-au apucat de treburile gospodăreşti care nu suportă amânare. Tot la ţară s-au refugiat de atmosfera încinsă şi unii orăşeni. Alţii au ales terasele sau localurile cu aer condiţionat. Medicii ne atenţionează că expunerea prelungită la soare poate cauza probleme grave de sănătate.

Fie că au de cosit iarba, de strâns fructele numai bune pentru compot sau de terminat o construcţie din curte, sătenii s-au pus pe treabă de cum s-au ivit zorile. 


Iar alţii au decis că o escapadă la sat îi va salva de temperaturile insuportabile.


Reprezentanţii serviciilor de urgenţă sfătuiesc populaţia să consume suficiente lichide, pentru a evita deshidratarea, dar şi să evite expunerea la soare în intervalul orar 11 - 18. De la începutul lunii, medicii de la ambulanţă au înregistrat 15 cazuri de insolație și trei persoane care au leşinat în stradă. 11 pacienţi au fost transportați la spital.


ILONA BORODAI operator, Serviciul 112: „În ultimul timp s-a mărit numărul de apeluri cu privire la simptomele insolaţiei. De obicei, persoanele sună cu dureri de cap, ameţeli, vomă, febră.  Pe zi, pot să preiau în jur de cinci-şapte apeluri legate de insolaţie şi simptomele acesteia.”


Codul galben de caniculă este valabil până pe 4 iulie. În această perioadă, oamenii sunt îndemnaţi să foloseasă loţiuni de protecţie solară, să poarte pălării şi haine în culori deschise şi să evite consumul de alcool sau de băuturi care conţin cofeină. În cazuri de urgenţă, apelaţi Serviciul 112.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter