Politic

Zeci de partide politice nu au trecut în rapoartele financiare cheltuieli de peste 20 de milioane de lei. Campion este Partidul Şor, scos în afara legii, și sateliții acestuia

Zeci de partide politice nu au trecut în rapoartele financiare cheltuieli de peste 20 de milioane de lei. Campion este Partidul Şor, scos în afara legii, și sateliții acestuia

24 de partide politice din Republica Moldova nu au trecut în rapoartele financiare cheltuieli de peste 20 de milioane de lei. Campion este Partidul Şor, scos în afara legii, dar şi sateliţii formaţiunii, care nu au declarat peste 80 la sută din această sumă. Este una dintre constatările raportului Promo-LEX privind finanţarea partidelor politice din Republica Moldova pentru anul 2023.

Anul trecut, 75 la sută dintre formațiunile politice din Republica Moldova au prezentat rapoartele financiare la CEC.

Dintre cele 61 de partide politice înregistrate, doar 34 au declarat venituri, în valoarea totală de 54,9 milioane de lei. Alte 22 de formațiuni au raportat zero lei venituri.

Cele mai mari sume de bani le-a primit Partidul Acţiune şi Solidaritate - peste 22 de milioane de lei. Puţin peste 10 milioane de lei i-au revenit PSRM. PSDE a avut venituri de aproape cinci milioane lei. În general, aceşti bani provin din bugetul de stat, activitatea economică a formaţiunii sau donaţii.

VENITURI RAPORTATE DE PARTIDE, 2023

PAS: 22.324.082 lei
PSRM: 10.069.951 lei
PSDE: 4.897.764 lei
PCRM: 3.971.489 lei
MAN: 1.001.663 lei
CUB: 895.574 LEI

Sursa: Asociaţia Promo-LEX  

MARIANA FOCŞA, analistă, Promo-LEX: „Dacă să ne uităm la media din Uniunea Europeană, atunci coraportul veniturilor din bugetul public şi cele din surse private variază între democraţiile consolidate, unde acestea sunt în mediu de 55 de procente din bugetul de stat şi respectiv 45 de procente din surse private. Constatăm că Republica Moldova a depăşit cu mult acea medie existentă la nivelul Uniunii Europene din moment ce în 2023 am avut o dependenţă de bugetul de stat în valoare de 84 de procente”.

La capitolul cheltuieli, 33 de formaţiuni politice au declarat în total aproape 57 de milioane de lei. Cei mai mulţi bani au fost folosiţi pentru programe destinate tineretului și femeilor, dar şi în campania electorală. Şi aici cea mai mare sumă a fost cheltuită de partidul de guvernare, PAS, peste 22 de  milioane de lei, urmat de PSRM, cu peste 11 milioane de lei, şi PSDE cu aproape şase milioane de lei. Partidul MAN a declarat cheltuieli de peste 930 de mii de lei.

CHELTUIELI RAPORTATE DE PARTIDE, 2023

PAS: 22.022.171 lei
PSRM: 11.324.652 lei
PSDE: 5.854.237 lei
MAN: 930.104 lei

Sursa: Asociaţia Promo-LEX

Experţii Asociaţiei Promo-LEX au făcut propriul calcul şi au estimat cheltuieli nedeclarate de cel puțin 20,3 milioane de lei de 24 de partide și formațiunea fără statut juridic, Partidul Şor. Aproape 17 milioane de lei au fost atribuite Partidului Şor scos în afara legii și sateliților acestuia – partidele Șansă și Renaştere. Cei mai mulţi bani au fost folosiţi pentru organizarea evenimentelor de promovare politică și pentru întreținerea sediilor.

Contactaţi de TVR MOLDOVA pentru un comentariu, responsabilii de presă de la Partidul Şor scos în afara legii şi Şansă nu ne-au răspuns la telefon.

Iar cei de la Partidul Renaştere ne-au declarat că vor reveni cu o reacţie după ce vor studia raportul. Reprezentanţii Promo-LEX au venit şi cu un şir de recomandări pentru instituțiile statului și pentru partidele politice.

MIHAELA DUCA-ANGELICI, șefa echipei de analiză și cercetare, Asociația Promo-LEX: „Avem recomandări şi către Comisia Electorală Centrală în ceea ce ţine de sporirea eforturilor în vederea implicării tuturor resurselor oferite de cadrul legal pentru supravegherea şi controlul eficient al finaţării politice şi electorale.Recomadăm publicarea sistematică de către CEC informaţii privind rezultatele iniţierii proceselor contravenţionale. Extinderea criteriilor care vor sta la baza verificărilor donațiilor în susținerea partidelor politice, nu doar a donațiilor ce depășesc trei salarii medii pe economie”.

Asociația Promo-LEX elaborează rapoartele privind finanţarea partidelor politice din Republica Moldova din anul 2016, proiect finanţat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter