Sport

"Drumul spre Paris". Premiera scurtmetrajului a adunat toată echipa olimpică a Republicii Moldova, dar şi oficiali

"Drumul spre Paris". Premiera scurtmetrajului a adunat toată echipa olimpică a Republicii Moldova, dar şi oficiali

"Drumul spre Paris" este denumirea unui scurtmetraj lansat ieri la Chişinău. Premiera a adunat toată echipa olimpică a Republicii Moldova, dar şi oficiali. E povestea adevărată a sportivilor calificaţi la Jocurile Olimpice din această vară, care povestesc câtă muncă şi sacrificii stau în spatele unei reuşite. Documentarul are cinci episoade şi a fost realizat cu susţinerea financiară a USAID Moldova.

Filmul documentar "Drumul spre Paris" ni-i prezintă pe câţiva dintre cei mai buni sportivi ai Republicii Moldova dincolo de ring sau antrenamente. Cinci dintre protagonişti sunt deja calificaţi la Jocurile de la Paris.

ZALINA MARGHIEVA atletă. „Toţi ne cunosc doar dintr-o ipostază drept sportivi care concureză şi luptă pe un sector. Dar nimeni nu ne cunoaşte, de fapt, ca personalităţi individuale şi ar fi foarte bine să vadă un documentar despre noi, despre viaţă noastră, prin ce am trecut şi ce experienţe am avut”.

ANDRIAN MARDARE atlet: „Este foarte important ca societatea noastră să cunoască despre sportul şi efoturile depuse de noi pentru a ajunge la cel mai înalt nivel, calificarea la Jocurile Olimpice. Sperăm că acest lucru va motiva tânara generaţie să facă sport.”:

Documentarul aduce în prim-plan eforturile şi sacrifciile echipei olimpice a Republicii Moldova. Proiectul este realizat de o casă de producţie din Chişinău şi este sprijinit financiar de USAID, prin intermediul programului "Iniţiativa de Rezilienţă a Moldovei".

NICU DOLGHII producător "Drumul spre Paris": „În această perioadă de producţie în 5 oraşe europene la două campionate europene alături de sportivii noştri. Vom vedea cum sunt ei văzuţi acolo şi cum sunt întâlniţi acasă. Pentru noi a fost important care sunt emoţiile şi sterile sportivilor între aceste victorii”.

CORNEL JOSAN reprezentant, Comitetul Național Olimpic și Sportiv: „Scopul acestui eveniment şi al scurtmetrajului este de a promova spiritul olimpic şi de a promova sportul, în general, de a susţine echipa olimpică pentru că au nevoie de susţinerea noastră.
La acest moment avem 17 sportivi calificaţi la Jocurile Olimpice. Estimativ vor fi 24-25 sportivi care vor reprezenta ţara la Jocurile din Paris”.

Cele cinci episoade vor fi difuzate pe platoforma Comitetului Naţional Olimpic şi Sportiv, la începutul lunii iulie.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter