Justiție

Cei doi candidați înscriși în competiția pentru ocuparea funcției de președinte al CSM s-au retras din concurs

post-img
CSM

Desfășurarea concursului cu privire ocuparea funcției de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a fost stabilită pentru data de 1 iulie. Asta chiar dacă membrii CSM, Ion Guzun și Vasile Șchiopu și-au retras candidaturile din concurs, fără a oferi explicații. Aceștia erau singurii candidați care aspirau la acest post.

Potrivit Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, președintele CSM este ales prin vot secret, pentru o perioadă de doi ani, cu votul majorității membrilor Consiliului și își exercită activitatea pe bază permanentă.

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii nu poate fi reales. În absența președintelui, funcțiile lui sunt exercitate de un membru al Consiliului, numit prin hotărâre a Consiliului Superior al Magistraturii, informează bizlaw.md.

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii:

- convoacă și prezidează ședințele Consiliului;

- coordonează activitatea Consiliului și repartizează materialele spre examinare, desemnează un raportor pentru prezentarea materialelor examinate;

- reprezintă Consiliul în fața autorităților publice din țară și din străinătate;

- organizează și implementează sistemul de control intern managerial și poartă răspundere managerială pentru administrarea bugetului instituției și a patrimoniului public aflat în gestiune;

- exercită alte atribuții în condițiile legii.

În prezent funcția de președinte interimar al CSM este deținută de Sergiu Caraman.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter