Actualitate

Zece ani de când Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Care au fost avantajele aduse cetățenilor în acest deceniu

Zece ani de când Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Care au fost avantajele aduse cetățenilor în acest deceniu

Astăzi se împlinesc zece ani de când Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. În deceniul care a urmat, apropierea de Europa le-a adus cetăţenilor numeroase avantaje din punct de vedere economic, educaţional sau pentru sectorul agricol. Daniela Danilova ne detaliază care au fost cele mai mari schimbări care s-au produs din 2014 încoace.

Timp de zece ani, Republica Moldova a beneficiat de sprijin financiar semnificativ din partea Uniunii Europene. Peste două milioane de basarabeni au călătorit în Uniunea Europenă liber şi fără vize. Iar acum este mult mai simplu şi mai ieftin să comunicăm la telefon sau să navigăm pe internet în roaming. Acestea sunt doar câteva dintre avantajele obţinute după semnarea Acordului de Asociere.

În tot acest timp, economia a avut doar de câştigat. Ultimele cifre ale Biroului Naţional de Statistică arată că, doar în primele patru luni ale anului, 66 la sută dintre mărfurile Republicii Moldova au ajuns pe piața din UE, cu aproape 4% mai mult decât în perioada similară a lui 2023. Acum, cele mai multe produse ajung în ţări europene precum România, Italia și Germania şi mult mai puţine în statele CSI.

EXPORTURI IANUARIE-APRILIE 2024
UE                  799,4 mil. dolari (65,8%)
CSI                 87,9 mil. dolari  (7,2%)
Alte țări           27%

În acelaşi timp, a crescut calitatea produselor moldoveneşti, iar tot mai multe fructe autohtone, cum ar fi cireşele şi merele, ajung pe piaţa  europeană, ceea ce impulsionează economia.

EXPORTUL DE CIREŞE ÎN UE
2021     140.000 USD  
2023      7,2 mln USD

EXPORTUL DE MERE ÎN UE
2021        400 mii USD
2023        7 mln USD

Şi tinerii basarabeni au numeroase oportunități. Din 2014 şi până în prezent, de exemplu, mai bine de 3300 de studenți și cadre didactice au putut studia sau preda în Europa în cadrul programului Erasmus+. Iar 40 de studenți au obținut burse de masterat.

PROGRAMUL ERASMUS+ ÎN RM
3300 de studenţi şi profesori au studiat/ predat în Europa
40 de studenţi au obţinut burse de masterat

Acum, Republica Moldova achiziţionează gaze naturale la prețuri avantajoase împreună cu alte țări europene, se integrează în infrastructura de transport europeană, iar băncile au început procesul de aderare în spaţiul comun de plăţi în euro.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter