Social

Au fost finalizate lucrările de conservare a clădirii circului din Chişinău, finanțate de UE și PNUD

video

Au fost finalizate lucrările de conservare a clădirii circului din Chişinău. Asta presupune reparaţia acoperişului şi schimbarea ferestrelor. Prima etapă de restaurare a fost finanţată de Uniunea Europeană şi PNUD. Acum se caută bani pentru reparaţiile interioare şi a faţadei, lucrări care incluse în cea de-a doua etapă de reabilitare.

floare carpet

Lucrările de conservare şi restaurare a circului din Chişinău au început în 2019. Partenerii externi au oferit peste 2,2 milioane de euro pentru implementarea primei etape de reabilitare. A fost înlocuită fațada vitrificată a clădirii principale şi reabilitat acoperişul.

EXCELENŢA SA JANIS MAZEIKS, şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova: „Aceste lucrări vor ajuta ca edificiul să fie protejat de condiţiile meteo nefavorabile şi de o degradare ulterioară”.

DANIELA GASPARIKOVA, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova: „Suntem mândri că având sprijinul financiar al UE, PNUD a contruibuit la realizarea primilor paşi pentru conservarea uneia dintre cele emblematice clădiri din Chişinău - Circul”.

MAIA SANDU, preşedinte, Republica Moldova: „Vreau să mulţumesc foarte mult Comisie Europene, delegaţiei, şi PNUD-ului pentru faptul că ne-au ajutat să facem primul pas”.

NICOLAE BOICO, jurnalist TVR MOLDOVA: „Cele mai importante lucrări s-au făcut la acoperișul clădirii. A fost reparată cupola circului, care era avariată. Lucrările au costat peste 800 de mii de euro”.

Pe arena mare nu s-au organizat spectacole din 2022, din cauza acoperișului deteriorat.  Acum, situatia e alta - sala e protejată de ploi și de umezeală. Chiar și acum, aici nu vor putea avea loc programe artistice, deoarece e nevoie lucrări de reparație în interior.

Aministratorul Circului din Chişinău, Andrei Locoman, susţine că cea de-a două etapă a proiectului ar putea dura trei ani.

ANDREI LOCOMAN, director general "Moldova Concert": „Noi vorbim despre un edificiu care are toate reţelele învechite. În primul rând, înlocuirea tuturor reţelelor. Asta înseamnă electrificarea, termoficarea, aerisirea, ventilarea. Dotarea acestei arene cu sunet, lumini, fotolii. La fel reparaţia holurilor”.

Asta presupune alte cheltuieli.

ANDREI VASILACHI, manager de proiect: „O estimare, a fost făcută când a fost realizat studiul de fezabilitate în 2019 şi cu părere de rău, acele cifre nu mai sunt valabile.  În momentul în care va fi stabilită următoarea tranşă de finanţare şi în raport de valoarea următoarei tranşe de finanţare va fi actualizată acea documentaţie de deviz”.

Autorităţile din Chişinău caută acum bani şi speră să atragă inclusiv fonduri externe. Circul de Stat din Chişinău a fost con­struit în 1981, iar în 2002, a fost închis pentru renovare.

Din 2014, spectacolele au fost reluate doar pe arena mica. Acum doi ani, clădirea Circului din Chişinău a fost inclusă în Registrul monumentelor ocrotite de stat.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter