Social

Un pacient care avea dureri atroce în zona feţei, operat printr-o metodă inovativă de medicii de la IMU

Un pacient care avea dureri atroce în zona feţei, operat printr-o metodă inovativă de medicii de la IMU

Reuşită medicală în premieră la Institutul de Medicină Urgentă din Chişinău. Un pacient care avea dureri atroce în zona feţei a fost operat printr-o metodă inovativă iar medicii spun că vindecarea lui va fi totală şi în scurt timp. În Republica Moldova, aproximativ 100 de pacienţi sunt diagnosticaţi în fiecare an cu această afecţiune.

Leonid are 43 de ani şi este din raionul Sângerei. De opt ani suporta dureri cumplite în zona feţei, care i-au afectat considerabil calitatea vieţii. A stat de vorbă cu mulţi medici şi a făcut nenumărate analize ca să afle cauza suferinţei lui.

LEONID ENACIC, pacient: „Durerile au început din partea dreaptă a maxilarului adică dureri care presupuneam că e de dinţi. Am trecut tratament pentru dinţi, nu a fost aceasta problema. Treptat a început să doară şi urechea. Am trecut tratamente, investigaţii şi tot nici un rezultat.”

VICTOR ANDRONACHI, şef, Departamentul de Neurochirurgie, IMU: „Esenţa acestei dureri, la baza ei stă conflictul vasculo nervos, adică, pe traiectul nervului trigemen, perechea 5 de nervi cranieni, în locul unde acest nerv intră în trunchiul cerebral se află o ansă de vas, o arteră sau o venă. Compresia acestei porţiuni de nerv este destul de sensibilă. Se prind durerile acestea, ticurile acestea dureroase.”

Pacientul a fost diagnosticat cu nevralgie trigeminală, o afecţiune a nervului cranian. Durerea dată de această afecţiune poate fi deseori confundată cu cea de dinţi. Boala se întâlneşte mai des în rândul persoanelor cu vârsta peste 50 de ani. Dar o serie de analize precise poate ajuta medicul să stabilească exact porţiunile de nerv afectat.

VICTOR ANDRONACHI, şef, Departamentul de Neurochirurgie, IMU: „Câmpul de bătălie este lângă trunchiul cerebral, de aceea sunt cu un risc mare pentru viaţă. Chirurgul trebuie să ajungă să lucreze lângă trunchiul cerebral şi pe mulţi îi pune în gardă această chestie. Este posibilitate tehnică, este echipă bine pregătită care poate astăzi să ne dea o siguranţă mai mare în acest act chirurgical.”

Leonid Enacic a fost supus unei intervenţii chirurgicale reconstructive, cu un grad înalt de eficienţă. Medicii spun că efectul va fi imediat, iar pacientul nu mai are nevoie de tratament postoperatoriu.

LEONID ENACIC, pacient: „Am scăpat de problema asta datorită domnului Victor Andronachi. După operaţie, deja sunt la a şasea zi, sigur că mai sunt puţine dureri post operaţie, dar a dispărut tot ce a fost până acum. În fiecare zi este ceva nou adică sunt schimbări, apare dispoziţia, apar culorile.”

Intervenţia şi spitalizarea au costat 35 de mii de lei şi au fost acoperite integral de Compania Naţională de Asigurări în Medicină.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter