DE CE EU?

„De ce eu ?”, o campanie TVR MOLDOVA. Uniunea Europeană susţine mediul de afaceri din R. Moldova

„De ce eu ?”, o campanie TVR MOLDOVA. Uniunea Europeană susţine mediul de afaceri din R. Moldova

Uniunea Europeană susţine mediul de afaceri din Republica Moldova. Mai mulţi antreprenori din localităţile rurale au reuşit să pună pe roate afaceri serioase şi să creeze locuri de muncă în comunităţile lor. Toate, cu un important sprijin financiar european. În reportajul ce urmează vă vom aduce câteva exemple de succes care pot inspira mulţi basarabeni.

ZFR

MĂDĂLINA COCIU, jurnalist TVR MOLDOVA: „Am ajuns în satul Floreni, raionul Ungheni. Aici îl găsim pe Maxim Rusnac care şi-a deschis un atelier meşteşugăresc unde prelucrează lemnul şi crează materiale decorative şi mobilier.”

LOCAŢIE: S. FLORENI, UNGHENI

Maxim Rusnac are 41 de ani. După aproape două decenii petrecute în Federaţia Rusă, a revenit în satul natal împreună cu familia pentru a transforma în realitate visul şi pasiunea pentru lemnărit.

MAXIM RUSNAC, antreprenor: „Tata la mine e pictor şi el îmi arăta când eram mic, iată se poate din lut, îl arunci în foc şi se face piatră. Îmi părea interesant lucrul acesta, cum lucrează. Mai apoi am început cu lemnul a lucra. Nu aveam nici scule nimic şi am făcut atunci un dulap. Uşi, mobilă, mese, scaune, tot ce e din lemn, butoaie, tot ce spune lemnul, tot facem noi.”

În 2021, a beneficiat de un grant în valoare de 25 de mii de euro în cadrul Programului "EU4Moldova: regiuni cheie", finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de PNUD şi UNICEF. Cu aceşti bani, dar şi cu o contribuţie proprie, şi-a dotat atelierul cu strunguri şi echipamente moderne pentru şlefuirea lemnului. La fel de importante au fost instruirile şi mentoratul din partea experţilor.

ZFR

MAXIM RUSNAC, antreprenor: „Când am venit încoace, am adus toate utilajele de acolo, care erau de mână. Da, era cu mult mai greu, acum e mai uşor, e clar. Noi avem tot utilajul de la lemn brut până la lucrare putem să o facem tot. Acum deja vreau să fac ceva mai serios, să angajăm mai mulţi oameni, aă atragem parteneri din Europa încoace. Aşa sunt planurile, vedem ce va fi mai departe.”

Prima sa lucrare, de care e tare mândru, este o poarta în stil maramureşean, din piaţa din Sculeni. E cartea de vizită a lui Maxim Rusnac, dar şi a comunei.  

„E băiat harnic, priceput, meşter, ca om e foarte bun. Eu aşa îl cunosc. Îmi pare că acest om calităţi urâte nu are. -Aţi văzut şi lucrări de-ale lui? -Da, iată această poartă, lucrarea spune tot.”

La aproximativ 35 km de Floreni, la Mănoileşti, la fel din raionul Ungheni, îl găsim pe un alt antreprenor, beneficiar al unui grant din acelaşi program.

MĂDĂLINA COCIU, jurnalist TVR MOLDOVA: „În comuna Mănoileşti facem cunoştinţă cu Vladislav Glodeanu, legumicultor. Această seră a fost construită cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Aici cresc roşii, castraveţi, dar şi ardei.”

LOCAŢIE: S. MĂNOILEŞTI, UNGHENI

În 2022, Vladislav Glodeanu a reuşit să-şi construiască o seră, pe o suprafaţă de 27 de ari, dotată cu sisteme de ventilare şi de încălzire care funcţionează pe bază de biomasă. Suma grantului a fost de 30 de mii de euro.

VLADISLAV GLODEANU, antreprenor: „Bine aţi venit în paradis. Aşa se numeşte aici la noi la Mănoileşti, unde sunt locuri pitoreşti şi legume ca-n poveşti de la Glodeanu. Am început cu cultivarea legumelor în câmp cultivat, împreună cu tatăl meu. Şi am construit sere din lemn, aşa era posibilitatea atunci. Am muncit mult pînă încoace, până când am apelat la acest proiect EU4Moldova.”  

Anual, antreprenorul are o producţie de peste 300 de tone de legume în câmp protejat şi peste 1040 de tone de legume în spaţiu deschis.

VLADISLAV GLODEANU, antreprenor: „Când e mai răcoare afară, aici e mai cald şi când e mai cald afară, aici e mai răcoare. Avem peliculă gonflabilă, are pernă de aer în interior. El automat se umflă la necesitate.  
La moment realizăm marfa pe piaţa locală. Livrăm şi la instituţii de stat, şcoli, grădiniţe.”

Programul "EU4Moldova: regiuni- cheie" susţine dezvoltarea social-economică inteligentă, incluzivă şi durabilă în regiunile Cahul şi Ungheni, pentru a asigura cetățenilor o calitate mai bună a vieții. Lansat în 2019, cu o durată de cinci ani, programul are un buget total de 23 de milioane de euro.  

ALEXANDRU PELIVAN, manager de program "EU4Moldova: Regiuni- cheie": „Programul de asistenţă în afaceri cuprinde mai multe intervenţii. Una dintre intervenţii este asistenţa financiară nerambursabilă pentru afaceri din cele două regiuni. Avem peste 75 de afaceri pe care le susţinem cu echipamente, bunuri care au fost procurate pentru dânşii ca să-şi dezvolte afaceri, dar totodată le oferim şi program extins de asistenţă tehnică, mentorat, astfel încât ei să-şi dezvolte afacerile în continuare. Doar partea asta a programului are ca un buget de 1,7 milioane de euro.”

O altă componentă a programului este susţinerea clusterelor, uniuni de afaceri care colaborează cu alte entităţi: universităţi, instituţii de inovare, pentru dezvoltarea unui domeniu distinct, precum apicultura sau vinificaţia.

ALEXANDRU PELIVAN, manager de program "EU4Moldova: Regiuni- cheie": „Prin această intervenţie susţinem 8 clustere din cele două regiuni Ungheni şi Cahul cu 100 de mii de euro per fiecare cluster.
Programul are o altă componentă extinsă şi anume susţinerea sau dezvoltarea infrastructurii care să contribuie la susţinerea afacerilor.”

Concursul de granturi în cadrul Programului "EU4Moldova: regiuni- cheie" este o competiţie publică. Cei care doresc să aplice trebuie să ţină cont de câteva criterii. Afacerea trebuie să fie înregistrată în una dintre cele două regiuni, viitorul beneficiar să aibă experienţă în antreprenoriat, un plan de afaceri şi să nu aibă datorii la stat.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter