Social

Aproape 70% din fântânile şi izvoarele aflate în Republica Moldova au apă contaminată. Ce spun autoritățile

Aproape 70% din fântânile şi izvoarele aflate în Republica Moldova au apă contaminată. Ce spun autoritățile

Aproape 70% din fântânile şi izvoarele aflate în Republica Moldova au apă contaminată, improprie consumului, spun autorităţile sanitare care au depistat compuşi chimici periculoşi pentru sănătatea oamenilor. Specialiştii au prelevat probe şi din izvoarele din zonele de agrement din Chişinău, iar rezultatele sunt de-a dreptul alarmante. În unele locuri, conţinutul de nitraţi şi bacterii periculoase depăşeşte chiar şi de peste 10 ori norma admisă.

NICOLAE BOICO, jurnalist TVR MOLDOVA: „Apa rece de izvor din acest parc aflat în cartierul Sculeni din Chişinău e ca o mană cerească pentru cei care vor să se răcorească într-o zi toridă de vară. Chiar dacă, aparent, e limpede şi curată, specialiştii au constatat, în urma analizelor, că această apă e foarte poluată cu nitrați și alte componente chimice periculoase pentru sănătate.”

Autorităţile au afişat şi un avertisment că izvorul e contaminat şi apa nu e bună de băut, însă unii oameni nu ţin cont.  Trifan Moravschi spune că face sport aproape în fiecare zi în parc, iar după antrenament îşi potoleşte setea aici.

TRIFAN MORAVSCHI, locuitor al municipiului Chişinău:
„- Potoleşte setea bine?
- Da.
- Câtă apă beţi, plus minus pe zi?
- La doi litri.”

„Foarte plăcută. Rece. Se simte că adică ea vine din pământ, că e rece. Da de la robinet, nu e aşa de gustoasă. Văd persoane că vin şi iau cu sticlele apă, înseamnă că e bună.”

Unii au inteles, însă, că apa izvorului e poluată şi evită să o consume.

„Ia uite câte canalizaţii culrge în pământ, şi unde se duce ea?  Aici vine. În iaz, aici.”

Specialiştii de la Centrul de Sănătate Publică Chişinău au prelevat probe de apă din izvoarele aflate în parcurile Valea Morilor, Valea Trandafirilor La Izvor dar şi din localitatea Vadul lui Vodă. Rezultatul arată valori mult depășite la nitrați și alte componente chimice.

TUDOR PUIU, medic specialist, Centrul de Sănătate Publică Chişinău: „Pentru nitraţi sunt şi de trei ori depăşiţi. Bacterii coliforme sunt şi o sută şi ceva. Norma trebuie să fie zero. Vă imaginaţi. Mai receptivi la conţinutul sporit de nitraţi sunt copii. Poate să deie intoxicaţii şi paote să ducă până la decese.”

Reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică spun că fântâni şi izvoare cu apă contaminată se găsesc în toată țara. Sute de astfel de surse de apă sunt declarate nesigure pentru consumul uman, dar încă mai sunt folosite de cei care nu sunt conştienţi de riscurile la care se expun. Potrivit autorităţilor sanitare, izvoarele şi fântânile din Republica Moldova au fost poluate din cauza folosirii în exces a îngrăşămintelor în agricultură şi a gestionării incorecte a deşeurilor. În prezent, peste 97% din locuitorii de la oraşe au acces la apă potabilă în sistem centralizat, iar în sectorul rural circa 43% din locuitori au apă la robinet.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter