Social

Intoxicații cu ciuperci; șapte cazuri înregistrate într-o săptămână

Intoxicații cu ciuperci; șapte cazuri înregistrate într-o săptămână

Intoxicațiile alimentare cu ciuperci continua să dea bătăi de cap medicilor. Doar în ultima săptămâna, șapte oameni au ajuns la spital din cauza după ce au mâncat ciuperci necunoscute sau culese în condiții nesigure.

La Nisporeni, două femei de 61 și 40 de ani, au mâncat împreună ciuperci și apoi au prezentat simptome de intoxicație alimentară severă. Și în satul Danu, raionul Glodeni, a fost solicitată ambulanța pentru un grup de cinci persoane. Acestea făceau parte din aceeaşi familie și prezentau simptome de intoxicație declanșate la câteva ore după consumul de ciuperci culese din pădure. 


Persoanele afectate au fost spitalizați. De la 1 septembrie, au fost înregistrate 11 cazuri cu intoxicații cu ciuperci, dintre care 10 au necesitat spitalizare. Reprezentanţii ANSA recomandă cumpărarea ciupercilor doar din locuri autorizate care au fost supuse controlului pentru siguranța alimentelor și care sunt etichetate și marcate corespunzător.


SVETLANA ŞVEŢ, şef adjunct direcţie, ANSA: Atunci când consumatorul, singur, pe propria răspundere îşi asumă să cumpere ciupercile de la persoanele neautorizate sau de la persoanele de la care nu cunosc că într-adevăr percep în biologia ciupercilor şi îşi cumpără astfel de ciuperci, cu siguranţă putem să ne întâlnim cu cazuri nu prea plăcute, de toxiinfecţie alimentară şi chiar şi cu deces. Cu regret, dar se întâmplă şi astfel de cazuri.  


REDACTOR: SORINA GOLOVATIUC

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter