Justiție

47 de bărbaţi din Ucraina, reținuți la granița cu Republica Moldova

47 de bărbaţi din Ucraina, reținuți la granița cu Republica Moldova

47 de bărbaţi din Ucraina urmau să ajungă ilegal în Republica Moldova, pentru a nu fi înrolaţi în armată. Aceştia erau transportaţi cu patru microbuze şi urmau să achite sume între 4 şi 18 mii de dolari. Incidentul a avut loc pe 21 iunie, în regiunea Odesa. Oamenii legii din Ucraina investighează cazul.

Serviciul Grăniceresc de Stat al Ucrainei: „Coloana cu cele patru microbuze a fost oprită în satul Objila din raionul Podolsk din Ucraina. Potrivit oamenilor legii din ţara vecină, 47 de bărbaţi ucraineni, eligibili pentru a fi înrolaţi, urmau să ajungă ilegal în Republica Moldova. Ei erau însoţiţi de un şofer şi un pasager. Membrii grupului infracţional percepeau de la cetăţenii ucraineni taxe între 4 şi 18 mii de dolari.”  

„Au încercat să transporte ilegal la frontieră 47 de bărbaţi, cu vârste eligibile de înrolare. S-a stabilit că ei comunicau printr-un canal de telegram. Pentru serviciile lor, ei percepeau taxe între de 4 - 18 mii de dolari de persoană. Unii dintre ei au reuşit să plătească jumătate din preţul cerut. Cu toate acestea, transportatorii nu ofereau garanţie, spune Serviciul Grăniceresc de Stat al Ucrainei.

Instituţiile de forţă din Ucraina continuă investigaţiile. Potrivit datelor Poliţiei de Frontieră, odată cu declanşarea războiului în Ucraina, numărul de treceri ilegale a frontierei de stat a crescut cu peste 80%. Doar de la începutul acestui an au fost iniţiate peste 100 de cauze penale privind migraţia ilegală. Majoritatea incidentelor au avut loc la frontierele moldo-ucrainene.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter