Justiție

Președinta Oficiului Teritorial Glodeni, a fostului Partid Politic ,,Șor”, trimisă în judecată

post-img
imagine

Procuratura Anticorupție informează despre finalizarea urmăririi penale și expedierea în instanța de judecată pentru examinare în fond, a cauzei penale de învinuire a unei Președinte al Oficiului Teritorial Glodeni din partea fostului Partidului Politic ,,Șor”, fiind incriminată de săvârșirea infracțiunii acceptarea cu bună știință a finanțării partidului politic din partea unui grup criminal organizat, în formă prelungită, în calitate de complice (art. 30, 42 alin. (5), 45, 1812 alin. (5) din Codul penal).

Urmărirea penală a fost pornită în luna ianuarie 2022, în temeiul sesizării Inspectoratului Național de Investigații și a Comisiei Electorale Centrale.

Potrivit organelor de drept, s-a constatat că, activând în calitate de Președinte al Oficiului Teritorial Glodeni al fostului Partid Politic „Şor” (declarat neconstituțional prin Hotărârea Curţii Constituţionale nr. 10 din 19.06.2023 şi radiat radiat din Registrul de stat al persoanelor juridice în data de 23.01.2024), în calitate de complice, în perioada iulie 2022 - octombrie 2022, învinuita a acceptat cu bună știință finanțarea partidului politic din partea grupului criminal organizat, în suma totală de 5 963 983 lei, mijloace financiare destinate pentru achitarea protestelor organizate de partidul politic și achitarea salariilor necontabilizate (în plicuri) membrilor de oficii teritoriale.

Pentru infracțiunea săvârșită legea prevede pedeapsa sub formă de amendă în mărime de la 57 500 la 92 500 lei sau cu închisoare de la 2 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita anumite activități pe un termen de la 2 la 5 ani.

În cadrul urmăririi penale, a fost aplicat sechestru în valoare de 1 506 161 lei asupra bunurilor deținute de învinuită, cu scopul de a asigura amenda și confiscarea specială, menționează în comunicat Procuratura Anticorupție. 

Investigația continuă la faza de urmărire penală în privința la 38 persoane cu statut de învinuit, fiind aplicate sechestre asupra bunurilor persoanelor învinuite.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter