Social

În Republica Moldova, aproape 10 mii de persoane suferă un accident vascular cerebral anual. Există doar cinci centre de tratament

video

În Republica Moldova, în fiecare an, aproape 10 mii de persoane suferă un accident vascular cerebral. Aceasta este şi principala cauză ce provoacă handicap pentru populaţia adultă. Și rata mortalității este una dintre cele mai mari din Europa și 1 din 7 decese anuale sunt atribuite AVC. În prezent, în Republica Moldova sunt doar cinci centre de tratament, din care trei la Chişinău.

floare carpet

Elizaveta Pahomea are 68 de ani și, in urmă cu o săptămână, i s-a făcut rău in timp ce era la piață.

ELIZAVETA PAHOMEA, pacientă: „Am venit la Chişinău să mai vând ce aveam şi mai apoi să fac cumpărături. Mai aveam o oră până la rutieră să mă duc acasă. O femeie a venit şi m-a întrebat dacă mă simt rău , dar eu nu puteam vorbi. Doar atâta că i-am reţinut numărul băiatului, nici nu ştiam cum o cheamă pe noră”.

Femeia a fost dusă imediat la spital iar medicii i-au făcut tromboliză, o perfuzie cu o substanță speciala care se poate face doar in primele 4 ore după AVC.

DANIELA EFREMOV, medic, secţia Neurologie Boli Cardiovasculare, IMU: „Deoarece dumneaei s-a adresat la IMU în aceste ore de aur cum noi le numim sau fereastră terapeutică, investigându-se, ea a fost eligibilă pentru tratamentul de tromboliză”:

ELIZAVETA PAHOMEA, pacientă: „Toată lumea care păţeşte aşa ceva să vină imediat la urgenţă. Este straşnică aşa boală, te strâmbă şi te schimbă doamne fereşte. Toată lumea se miră că m-am născut a doua oară”.

Printre simptomele Accidentului Vascular Cerebral se numără amorţeli sau slăbiciunea unei părţi a corpului, tulburări de vorbire, confuzie, probleme de vedere, dificultăţi la mers sau dureri de cap.

DANIELA EFREMOV, medic, secţia Neurologie Boli Cardiovasculare, IMU: „Dacă pacienţii nu se adresează la timp, atunci ei riscă să rămână cu sechele serioase. Fie rămân ţintuiţi la pat, fie nu mai pot vorbi. Din păcate, dacă într-adevăr cu mai mulţi ani în urmă se considera o patologie a vârstnicului, astăzi, se observă că această patologie a întinerit şi afectează în aceeaşi măsură şi adulţii tineri”.

Hipertensiunea arterială, nivelul ridicat de colesterol, obezitatea, diabetul, fumatul şi consumul excesiv de alcool pot duce la apariţia unui accident vascular cerebral.

Cunoașterea semnelor unui AVC și ajutorul medical prompt pot salva vieți și pot îmbunătăți rezultatul tratamentului.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter