Extern

Finlanda expulzează nouă diplomaţi de la Ambasada Rusiei din Helsinki, acuzându-i de presupuse activităţi de 'spionaj'

post-img
Finlanda

Finlanda a anunţat marţi expulzarea a nouă diplomaţi de la Ambasada Rusiei din Helsinki, pe care îi acuza că au profitat de statutul lor diplomatic pentru a desfăşura activităţi de spionaj pe teritoriul ţării, potrivit EFE şi Reuters.

Decizia a fost aprobată în timpul unei reuniuni la Helsinki între preşedintele finlandez Sauli Niinistö şi Comisia pentru politică externă şi de securitate a guvernului. În cadrul acestei reuniuni au fost abordate şi alte subiecte, între care războiul din Ucraina şi summitul NATO, prevăzut să aibă loc între 11 şi 12 iulie la Vilnius, în Lituania.

"Finlanda va expulza nouă persoane care lucrează la ambasada Rusiei şi care au acţionat în calitate de agenţi de informaţii. Activităţile lor încalcă Convenţia de la Viena privind relaţiile diplomatice", a declarat guvernul finlandez într-un scurt comunicat, adăugând că îl va informa pe ambasadorul rus despre aceste expulzări.

Potrivit unor surse din cadrul Ministerului finlandez de Externe, Finlanda nu a expulzat niciodată până acum atât de mulţi angajaţi ai ambasadei ruse din Helsinki pentru presupuse activităţi de spionaj, misiunea diplomatică rusă numărând în prezent 112 persoane.

"Este un regres semnificativ pentru serviciile de informaţii ruse în Finlanda şi este în conformitate cu obiectivele noastre de contraspionaj", a precizat Serviciul de informaţii finlandez (Supo) pe contul său de Twitter.

Preşedintele finlandez şi guvernul de la Helsinki au condamnat, de asemenea, în comunicat, aruncarea în aer a barajului de la Nova Kahovka, în sudul Ucrainei, un atac pe care l-au calificat drept un "dezastru umanitar şi de mediu".

"Explozia marchează o escaladare a războiului într-un mod nou, provocând distrugeri pe scară largă în Ucraina, atât pentru populaţia civilă, cât şi pentru mediu", au denunţat oficialii finlandezi, conform Agerpres.

Ucraina acuză Rusia de aruncarea în aer a barajului de la Nova Kahovka şi de o crimă de război deliberată, în timp ce Kremlinul susţine că Ucraina însăşi a sabotat această infrastructură.

Contactată de Reuters, Ambasada Rusiei la Helsinki nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Ţările nordice vecine Finlandei, Norvegia şi Suedia, au expulzat, de asemenea, mai mulţi diplomaţi ruşi în ultimele luni, susţinând că aceştia erau de fapt ofiţeri de informaţii.

Moscova a negat că diplomaţii săi ar fi fost implicaţi în activităţi necorespunzătoare, răspunzând prin expulzarea unor diplomaţi norvegieni şi suedezi. Finlanda a aderat la NATO în aprilie, ceea ce a deranjat Rusia, notează agenţiile de presă citate.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter