Social

Cunoașteți istoria localităților Bleșteni și Volodeni

post-img
captură foto

În deplasările lui prin republică, jurnalistul TVR MOLDOVA, Alexandru Leahu, a ajuns și în comuna Bleșteni, din raionul Edineț, localitate înconjurată de peisaje pitorești și cu oameni care iubesc din toată inima locul unde s-au născut. Care e istoria locului, ce oameni s-au născut acolo, dar și ce obiceiuri specifice zonei există, aflați din material.

ALEXANDRU LEAHU, jurnalist TVR Moldova: „Ne aflăm în Nordul Republicii Moldova. Mai bine zis, în comuna Bleșteni, raionul Edineț în componența căreia intră și satul Volodeni. Dacă cunosc oamenii locului de unde provine denumirea localității, dar și ce personalități sau născut aici mergem să aflăm chiar de la ei”. La peste 200 de kilometri distanță de Chișinău, se află satul Bleșteni, o localitate cu multe tradiții și obiceiuri, ca la Nord. La Bleșteni, gospodinele fac plăcinte gustoase, dar și pâine, din făină integrală. Localitatea este cunoscută și datorită locurilor pitorești. Oamenii de aici spun că cele două sate sunt despărțite de o râpă, care este un monument al naturii de tip geologic și are o suprafață de șase hectare. „S-a format Volodeni. Denumirea provine de la un boier. Avea doi fii. Un fecior a decedat. A decedat după ce a căzut de pe o bicicletă, îl cheme Volodea. De aici provine denumirea satului Volodeni. Bleșteni, blești asta e denumirea turcească a vișinului. De la Bleștenăuți a trecut la Bleșteni”

Prima atestare documentară a satului Bleșteni datează din anul 1587. EVELINA PLATON, profesoară: „Și a fost numit Jișinăuți numit, Blicinăuți, Bleșcenăuți pe urmă a fost numit Bleșteni. Întemeietorul satului se socoate că ar fi boierul Stoian Solomon. Și el a fost întemeitorul bisericii, în 1827. A fost un grav accident în familia lor și a decedat un fecior. Se presupune că, Volodeni a fost pus în memoria lui, Volodeni, dar atestă în documentele mai vechi. Slobozia Bleșteni, pe urmă a devenit Volodeni, Volodeni apare mai târziu ca sat, întâi apare Bleșteni”. CORNELIA GRIB, profesoară: „Satul Bleșteni se mândrește mult cu povestitorul moș Trifan Baltă. Berliba Constantin, care a fost doctor în filosofie, Bulmaga Gheorghe, doctor în istorie. Tudor Popovici. Este doctor în drept, a fost viceministrul al Justiției. Un alt om cu care se mândrește comuna Bleșteni este Zagorcea Constantin este autor de manuale de biologie, broșuri și bun specialist în agricultură. Bertlei Vladimir care este chimist. Zamicțchi Dumitru, care este matematician, Evstratii Mihail, care este autorul cărții despre satul nostru natal, cartea se numește Vasile Stroiescu și Baștina. Momentan, ne mândrim cu Cătălina Croitoru. Doamna este lector, doctor universar la USMF din Chișinău. Sperăm ca și din mâinele nostră să iasă oameni iluștri și să ne ducă faima satului și mai departe”. ALEXANDRU LEAHU, jurnalist TVR Moldova: „Aceasta a fost istoria comunei Bleșteni, din raionul Edineț. În prezent, aici locuiesc puțin peste o mie de locuitori. Eu merg să descopăr istoriile altor localități din Republica Moldova”.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter