Europa azi

Parlamentul European se reunește în sesiune plenară. Bugetul UE pentru 2025 și ajutorul european pentru Ucraina, subiecte principale pe agendă

post-img
imagine simbol

Parlamentul European se reunește în perioada 21-24 octombrie în sesiune plenară la Strasbourg pentru a fi dezbătut noul buget al UE pentru 2025 și ajutorul european pentru Ucraina, potrivit agendei Legislativului European, relatează CaleaEuropeană.ro.

Parlamentul European urmează să aprobe marți contribuția UE de 35 de miliarde euro în cadrul planului G7, care prevede asistență financiară totală de până la 45 de miliarde euro pentru Ucraina.

Parlamentul va dezbate și vota marți noul împrumut din cadrul Asistenței Macro-Financiare (AMF), ce va sprijini Ucraina cu până la 35 de miliarde de euro în contextul războiului brutal de agresiune al Rusiei. Împrumutul reprezintă contribuția UE în cadrul inițiativei G7, convenită în iunie anul trecut, de a furniza Ucrainei până la 50 de miliarde de dolari (aproximativ 45 de miliarde de euro). Veniturile extraordinare generate din activele înghețate ale Băncii Centrale a Rusiei, facilitate de noul mecanism de cooperare pentru împrumuturi destinate Ucrainei, vor asigura rambursarea acestui împrumut excepțional, precum și a împrumuturilor oferite de alte țări G7. Săptămâna trecută, eurodeputații din Comisia pentru comerț au aprobat cu o largă majoritate acest pachet financiar. Pachetul a fost aprobat și de Consiliu, format din guvernele statelor membre ale UE. Obiectivul este ca fondurile să fie alocate până la sfârșitul anului 2025.

Parlamentul urmează să voteze miercuri un buget care se concentrează pe îmbunătățirea vieții oamenilor, creșterea competitivității și provocările actuale ale Europei.

În poziția lor preliminară, ce va fi dezbătută în plen marți și votată miercuri, Comisia pentru bugete a stabilit nivelul total al angajamentelor bugetare pentru 2025 la aproape 201 de miliarde euro, iar al plăților la 153,5 de miliarde euro. Deputații au crescut finanțarea pentru programe esențiale precum cele pentru sănătate, sprijinul tinerilor, agricultură, acțiuni climatice, migrație și securitate, precum și consolidarea sprijinului UE pentru regiunile vecine în contextul crizelor geopolitice și umanitare globale.

Președinta Parlamentului, Roberta Metsola, va anunța câștigătorul din acest an al premiului Saharov pentru libertatea de gândire în hemiciclul de la Strasbourg.

Anunțul președintei Metsola va avea loc imediat după decizia luată în cursul dimineții de Conferința Președinților Parlamentului (președinta Metsola și liderii grupurilor politice).

Pe 17 octombrie, Comisiile pentru afaceri externe și dezvoltare au ales trei finaliști din nominalizările prezentate pe 26 septembrie (în ordine alfabetică):

• Dr Gubad Ibadoghlu, Azerbaidjan María Corina Machado, lideră a forțelor democratice din Venezuela, dar și președintele ales Edmundo González Urrutia, reprezentând toți venezuelenii din interiorul și din afara țării care luptă pentru restaurarea libertății și democrației;

• Organizațiile „Women Wage Peace” („femeile aduc pacea”) și Women of the Sun („femeile soarelui”), Israel/Palestina;

 Ceremonia de decernare a premiului Saharov va avea loc miercuri, 18 decembrie, în Parlamentul European din Strasbourg.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter