Actualitate

Conferinţa Ministerială a Francofoniei, la Paris. Luminița Odobescu a menționat situaţia de vulnerabilitate deosebită în care se găseşte Republica Moldova

post-img
Luminița Odobescu

Ministrul român al afacerilor externe Luminiţa Odobescu a participat joi, 3 octombrie 2024, la cea de-a 45-a sesiune a Conferinţei Ministeriale a Francofoniei, organizată la Paris, în pregătirea celei de-a XIX-a Conferinţe la nivel înalt a şefilor de stat sau de guvern ai celor 88 de state şi guverne membri cu drepturi depline, membri asociaţi şi observatori ale Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF) - Sommet-ul Francofoniei (4-5 octombrie 2024, Villers-Cotterets şi Paris).

Conferinţa Ministerială a prilejuit un schimb de opinii privind evoluţiile recente în domeniul păcii şi securităţii din spaţiul francofon, pe fondul agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi al crizei din Orientul Mijlociu, la care se adaugă şi alte provocări majore, precum situaţia critică din regiunea Sahelului sau din Haiti, precizează un comunicat al MAE de la București.

Ministrul român al afacerilor externe a reiterat cu această ocazie condamnarea fermă a războiul ilegal, neprovocat şi nejustificat al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, ca şi sprijinul puternic al României pentru Formula de pace propusă de autorităţile de la Kiev, singurele care pot decide condiţiile începerii negocierilor de pace cu Moscova. A menţionat, în context, şi situaţia de vulnerabilitate deosebită în care se găseşte Republica Moldova, puternic afectată de războiul din imediata sa vecinătate şi de acţiunile destabilizatoare ale Rusiei.

Referitor la situaţia din Orientul Mijlociu, ministrul de externe a subliniat îngrijorarea crescută a României şi a comunităţii internaţionale faţă de riscurile escaladării la nivel regional şi a pledat pentru susţinerea eforturilor diplomatice care să conducă la încetarea focului şi la sprijinul civililor grav afectaţi de război. A prezentat, de asemenea, eforturile întreprinse de România pentru ajutorarea civililor din Gaza, inclusiv prin transferarea şi tratarea unor copii bolnavi în spitale din România.

Ministrul afacerilor externe a arătat că deteriorarea situaţiei de securitate în zona Sahelului şi regresele în stabilitatea continentului african preocupă şi România, reafirmând sprijinirea activă a proceselor de stabilizare şi reconstrucţie din Sahel şi, în general, din Africa.

În cadrul discuţiilor, demnitarul român a evidenţiat contribuţia solidă a României la promovarea învăţării şi utilizării limbii franceze, cu efecte benefice asupra mobilităţii educaţionale şi inserţiei profesionale a tinerilor francofoni din cele 88 de state şi guverne care fac parte din Organizaţia Internaţională a Francofoniei. A exprimat, de asemenea, satisfacţia autorităţilor române faţă de rezultatele Misiunii economice şi comerciale a OIF la Bucureşti, în martie 2024, Francofonia economică reprezentând un atu în beneficiul celor 321 de milioane de locuitori din spaţiul francofon.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter